Brottsutredningen mot Julian Assange läggs ner. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Utredningen mot Julian Assange läggs ner

Överåklagare Marianne Ny har i dag, fredag, beslutat att lägga ned förundersökningen mot Julian Assange om misstänkt våldtäkt.

Sexbrottsutredningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs ner, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Han misstänktes för våldtäkt och sexuellt ofredande mot två kvinnor i augusti 2010.

– Det är en total seger för Julian Assange. Han är fri att lämna ambassaden när han vill. Vi har vunnit Assange-målet. Han är naturligtvis glad och lättad. Men han är kritisk över att det pågått så här lång tid, säger Julian Assanges svenska advokat Per E Samuelsson till Sveriges Radio Ekot.

Vid en pressträff klockan 12 på fredagen gav överåklagare Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren sin syn på beslutet.
– Jag har i dag beslutat att häva beslutet om häktning av Julian Assange och återkalla den europeiska efterlysningen om att överlämna Assange till Sverige, säger Marianne Ny.

Enligt åklagaren har man inte kunnat göra en värdering av bevisningen, och vill därför inte uttala sig om Assanges eventuella skuld eller oskuld. Anledningen till att utredningen läggs ner är helt enkelt att Julian Assange har hållit sig borta från det svenska rättsväsendet under så lång tid, enligt Marianne Ny.
– Alla möjligheter till att fortsätta utredningen har uttömts. Det finns med hänsyn till detta inte längre anledning att fortsätta förundersökningen. Den läggs därför ner.

Men det finns en chans att förundersökningen kan återupptas, enligt Marianne Ny.
– Om Julian Assange skulle kommer till Sverige innan undersökningen preskriberas i augusti 2020 kan förundersökningen dock återupptas.

2012 flydde Assange till Ecuadors ambassad i London och har sedan dess vägrat att lämna huset. Anledningen är att han är rädd för att gripas och bli utelämnad till USA.
USA har nyligen sagt att de ”prioriterar” ett gripande av Assange. Brittisk polis har även sagt att de ”omedelbart” kommer att gripa Assange om han lämnar ambassaden eftersom han inte kom till en domstolsförhandling 2012, något som är olagligt.

Att han på grund av det svenska beskedet skulle lämna ambassaden är därför osäkert.

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×