Annons

Hotade både rektor och busschaufför

Broby En 24-årig man hemmahörande i Broby har vid Kristianstads tingsrätt dömts till skyddstillsyn med samhällstjänst för en rad brott.
Osby • Publicerad 23 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det handlar om olaga hot, hot mot tjänsteman, narkotikabrott samt brott mot knivlagen.

Det var i början av mars förra året som mannen befann sig på en buss på Hästtorget i Kristianstad. Där pratade han högt i sin mobiltelefon vilket gjorde att han fick en tillsägelse av busschauffören.

Annons

En kvinnlig passagerare påpekade också att hans beteende inte var önskvärt. Detta ledde till att mannen hamnade i ett meningsutbyte med både busschauffören och kvinnan.

24-åringen som visade sig vara narkotikapåverkad uttalade hot med bland annat sexuella anspelningar mot busschauffören.

24-åringen hotade även att söka upp kvinnan efter händelsen och då utsätta henne för sexuella övergrepp.

Enligt ett vittne ska mannen ha sagt att ”hon skulle få vad hon tålde” samtidigt som han tog sig i sitt skrev.

Mannen har förnekat hot, men erkänt att han varit narkotikapåverkad.

Nästa händelse utspelade sig i juni 2016 på Österängsgymnasiet i Kristianstad.

Mannen sa att han letade efter en elev som gick på skolan. Väl inne på skolan tappade han en kniv som enligt egna uppgifter ska ha varit 16-20 centimeter lång.

En lärare såg honom tappa kniven och slog då larm. Mannen lämnade då skolan och återvände till synes utan kniv.

Skolpersonal förde honom då till ett konferensrum i väntan på polis.

24-åringen försökte att lämna rummet men blev hindrad av rektorn på skolan. Då hotade 24.-åringen att slå rektorn.

Annons

Skolpersonalen har berättat att man var rädd att mannen fortfarande hade kniven på sig och att han tänkte utpressa eller skada elever på skolan.

Trots att skolpersonal befann sig med en våldsam och narkotikapåverkad man som dessutom skulle kunnat vara knivbeväpnad tog det två timmar innan polisen anlände.

24-åringen har erkänt gärningarna men menar att anledningen till att han bar kniven med sig var för att han återfått den av en kusin och att han inte märkte att han tappade den. Detta var något som tingsrätten inte alls trodde på.

24-åringen dömdes under 2016 till villkorlig dom och dagsböter för två fall av försök till misshandel. Han har även i flera år missbrukat narkotika i stor omfattning.

Det samlade straffvärdet uppgår till tre månaders fängelse men domen slutade på skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst.

Tingsrätten menar att det finns anledning att anta att skyddstillsyn kan bidra till att 24-åringen avhåller sig från fortsatt brottslighet.

24-åringen ska även betala skadestånd till busschauffören och rektorn på 5 000 kronor vardera för hot mot tjänsteman.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons