Annons

Markant ökning av hemtjänstkostnader

Osby • Publicerad 23 maj 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Den totala kostnaden för hemtjänsten ökade från 67,2 miljoner kronor 2014 till 75,7 miljoner kronor 2016. Utfallet, kostnader minus inkomster, ökade från 31,6 miljoner kronor till 35,6 miljoner. 				                       Arkivbild
Den totala kostnaden för hemtjänsten ökade från 67,2 miljoner kronor 2014 till 75,7 miljoner kronor 2016. Utfallet, kostnader minus inkomster, ökade från 31,6 miljoner kronor till 35,6 miljoner. Arkivbild

Analysen spänner över åren 2014 till 2016. I stora drag visar den att Osby fortfarande har mindre kostnader än jämförbara kommuner men att glappet minskar.

”Därför är det av yttersta vikt att följa upp utvecklingen av kostnaderna, definiera effektivitetsmöjligheterna och genomföra dessa”, skriver vård- och omsorgsförvaltningen.

Annons

En orsak till att antalet hemtjänsttimmar ökat är övergången från analoga till digitala trygghetslarm.

Mellan 2015 till 2016 i det närmaste fördubblades timmarna som lades på larmhantering, från 974 timmar till 1935 timmar.

– Det kom ett beslut om att funktionaliteten hos de nya larmen skulle övervakas varannan timme, alla dagar om året, förklarar Mensur Numanspahic, områdeschef.

Hälften av ökningen av hemtjänsttimmar förklaras av övergången till nya larm.

– Den resterande ökningen beror på ökade behov hos äldre.

Den demografiska utvecklingen visar annars generellt att antalet personer över 65 år endast ökat marginellt mellan 2014 till 2016, med runt hundra personer till drygt 3 300 personer.

Bland de äldsta, de över 80 år, ser man också en liten ökning med 24 personer till totalt 937 invånare.

Färre är i behov av hemtjänst i Osby jämfört med rikssnittet. Kostnaden utslaget per brukare är också lägre än rikssnittet men däremot är kostnaden per timme högre och ökar.

Ett annat område som berörs vid genomlysningen är maten till de äldre som har hemtjänst. I dag har 193 personer beviljats matdistribution.

Maten tillagas i dag i köken på Bergfast och Rönnebacken.

Annons

Under rubriken ”framtiden” skriver förvaltningen att Hässleholms kommun fattat beslut om att övergå till att leverera fryst mat till vårdtagare.

Ett liknande upplägg i Osby skulle ge en besparing på 2,5 miljoner kronor, uteslutande inom transportverksamheten.

”Vi kommer att följa utvecklingen noga för att se om detta koncept är mer lämpat för våra äldre”, står det i analysen.

Mensur Numanspahic, igen:

– Ingenting, det vill jag betona, har varit föremål för politisk behandling. Att se på andra lösningar, hur andra kommuner gör, ingår i vår omvärldsbevakning.

Han säger vidare att kosten för äldre prioriteras högt i kommunen och att man därför har satsat på en heltidsanställd dietist inom äldreomsorgen.

– Enkäter visar att brukarna är ganska nöjda med hur det är i dag, så vi ska inte äventyra något. Alla beslut kring mat ska analyseras noga.

Ett sätt att hålla kostnaderna för hemtjänsten under kontroll är annars rehabilitering, tror Mensur Numanspahic.

– Vi vill att arbetsterapeuter och sjukgymnaster i högre utsträckning finns med i samband med biståndsbeslut. Genom att bedöma funktionstillstånd, sätta upp rehabiliteringsmål och följa upp dessa kan vårdbehov minska eller försvinna.

Andreas Örwall Lovén andreas.loven@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons