Annons

”Jag känner mig säker i Malmö”

Publicerad 24 maj 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Malmös nya fristadsgäst är journalisten Wali Arian från Afghanistan som nu bott i Malmö med sin familj i drygt två månader. Foto: Gunilla Wedding
Malmös nya fristadsgäst är journalisten Wali Arian från Afghanistan som nu bott i Malmö med sin familj i drygt två månader. Foto: Gunilla Wedding

Wali Arian utbildade sig till journalist vid universitetet i Kabul i Afghanistan och har arbetat som journalist i cirka tio år, sedan 2008 som krigskorrespondent för afghanska Tolo TV:s nyhetsprogram Tolonews.

2015 var han den förste afghanske tv-journalist att rapportera om övergrepp som talibanerna begick mot befolkningen i Kunduz-provinsen i Afghanistan, Efter det blev han och Tolo TV måltavlor för talibanerna och i januari 2016 utsattes en buss med 30 av tv-kanalens medarbetare för ett självmordsattentat. Sju av Wali Arians kollegor dödades, 25 skadades och han rapporterade själv om dådet.

Annons

– I och med det såg talibanerna att jag levde, efter det fick familjen och jag flytta runt mellan olika säkra hus med bevakning, berättar han. Situationen var mycket farlig och jag kunde inte gå hem eller röra mig i staden.

Till slut blev situationen så akut att Tolo TV kontaktade fristadsnätverket Icorn (International cities of refugees network) och bad dem hitta en fristadsplats åt Wali Arian och hans familj. För två månader sedan anlände han med fru och en fyrårig dotter till Malmö som den femte stipendiaten i stadens fristadsprogram. Sedan ankomsten till Malmö har familjen utökats med en ytterligare ett barn.

– Vi är väldigt glada att vara här och känner oss säkra, säger Wali Arian som nu vill fortsätta sitt arbete som journalist från Malmö.

– Jag vill fortsätta arbeta med Tolo TV härifrån men också arbeta som frilansjournalist med både radio och tv och webbsidor och rapportera om flyktingsituationen, om Europa och om utmaningar för afghanska flyktingar här och om kultur och samhälle. Jag vill också göra dokumentärer.

Hur ser du på framtiden, tror du att du kan återvända till Afghanistan?

– Det är omöjligt, alla vet vem jag är där eftersom jag är tv-journalist, det vore farligt. Och jag tror inte att det blir bättre. IS har också attackerat journalister och tv-kanaler de senaste året och som journalist kan man inte göra sitt arbete där.

Även för civila är situationen i Afghanistan mycket svår konstaterar Wali Arian

– Kriget pågår i många provinser och runt Kabul. Varje dag, i varje del av Afghanistans dödas och skadas civila och fördrivs från sina hem. Att som flykting skickas tillbaka till detta är en stor utmaning, det pågår ett krig, det är fattigt, det finns inga jobb och det är inte säkert.

Wali Arian berättar också att han varje dag får meddelande från afghanska flyktingar i Sverige som vill träffa honom och prata om situationen i Afghanistan och hur det är att vara flykting i Sverige.

– I framtiden, om jag kan och Icorn, hjälper mig träffar jag gärna politiker och berättar om vad som händer i Afghanistan, hur situationen är där, säger han

Annons

I Malmö har Wali Arian redan kommit i gång med studier i svenska och han har också planer på att förutom att arbeta journalistiskt också fortsätta sina universitetsstudier i journalistik och söka mastersutbildning på Malmö Högskola. Både han och familjen trivs redan bra i Malmö och Wali Arian upplever Malmö som en kulturell stad med stora möjligheter.

– Jag är imponerad av hur många kulturella event och aktiviteter som jag har hunnit uppleva sedan jag kom hit och känner att det är en stad som stöttar kultur. Det är viktigt för mig.

– Sedan är det en lugn stad. Och kall, lägger han till med ett stort skratt. Fast inte i dag.

Fakta:

Malmös fristadsprogram:

Malmö stad startade 2010 ett residensprogram för förföljda författare och journalister. I samband med detta gick staden också med i det internationella fristadsnätverket International Cities of Refuge Network (ICORN). Under 2014 beslutade man att, som första svenska stad, utvidga residensprogrammet till två parallella stipendieprogram som också omfattar övriga konstformer.

Fristadsprogrammet innebär att en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär etc. som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde.

Sedan början av 1990-talet har enskilda städer runtom i Europa beslutat att bli fristäder åt förföljda författare. Ett tjugotal städer i Europa, samt Mexico City har samlats i det internationella nätverket ICORN — International Cities Of Refuge Network. Valet av vilka konstnärer som erbjuds en fristad i Malmö görs i samarbete med ICORN och ibland i samråd med relevanta branschorganisationer.

Övriga fristadsgäster i Malmö:

Parvin Ardalan 2010-2012

Naeimeh Doostdar 2012-2014

Ramy Essam 2014-2016

Jude Dibia 2015-2017

Källa: malmo.se

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons