Annons

Myc­ket kvar att göra i Nord­öst­ra Skåne

Opinion Svenskt När­ings­livs ran­kning av hur fö­re­tagen upp­fattar kom­munernas ar­be­te in­väntas all­tid spänt av kom­mun­po­li­ti­kerna.
Opinion • Publicerad 24 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Svenskt När­ings­livs ran­kning av hur fö­re­tagen upp­fattar kom­munernas ar­be­te in­väntas all­tid spänt av kom­mun­po­li­ti­kerna. Nu har första delen av ran­kningen, den vik­tigaste, kommit. Den visar hur de lo­kala fö­re­tagen ser på kom­munernas fö­re­tags­kli­mat.

Skåne ligger som hel­het näs­tan ex­akt på riks­ge­nom­snittet. Hö­ga­näs, Staffanstorp och Käv­lin­ge har höga be­tyg. Nord­öst­ra och Mellanskåne ligger ge­ne­rellt säm­re till. Här skulle ju an­nars kom­mun­led­ningarna verk­li­gen be­höva jobba mer ak­tivt med fö­re­tags­kon­takterna, efter­som ar­bets­mark­naden är säm­re än i väst­ra Skåne. Men Mal­mö och Lund är lika då­liga.

Annons

Det skiljer myc­ket även i nord­ost. Bro­möl­la har rusat upp­åt och ligger nu bäst till, en bit över Skå­ne­snit­tet. Öst­ra Gö­inge har en fler­årig upp­åt­gå­en­de kur­va, tack vare med­ve­tet ar­be­te med fö­re­tags­kon­takterna och ökar nu av­ståndet till gran­nen Osby. Båda ligger över Skå­ne­snit­tet i fö­re­tagens en­kät­po­äng.

Sor­ge­barnen är Kris­tian­stad och Häss­le­holm, som borde ha bäst för­ut­sätt­ningar. Häss­le­holm har nu en sex år lång ned­åt­gå­en­de kur­va och är näst sämst i Skåne. I båda kom­munerna har det länge varit po­li­tiskt oklara för­hål­lan­den, vil­ket kan på­verka både det po­li­tiska ar­be­tet och fö­re­tagens upp­fattning om kom­munen.

De kom­muner som fått höga be­tyg i en­käten till fö­re­tagen ar­betar i all­män­het myc­ket ak­tivt med kon­takter med fö­re­tagen. Des­sa kom­muner har ock­så in­sikten bland po­li­ti­ker och kom­mu­nala tjäns­te­män att kom­munen är ett ser­vi­ce­or­gan för både med­bor­ga­re och fö­re­tag, även i myn­dig­hets­rollen. Det ska gå lätt att få kon­takt, snabbt att få svar och vara nära till be­slut när det be­hövs.

Up­pen­bar­li­gen har kom­mun­led­ningarna i både Kris­tian­stad och Häss­le­holm här en hem­läxa att göra – inte för po­äng i ran­kningen utan för att det är bra, ja rent­av nöd­vän­digt, för kom­munens ut­veckling.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons