Annons

På studiebesök bland watchdogs och redaktörer

Personligt Norra Skånereporter besökte The San Diego Union-Tribune.
Personligt • Publicerad 24 maj 2017 • Uppdaterad 30 november 2021

Morgnarna startade med ett möte för alla avdelningars redaktörer. Efter det fick Kristina Höjendal inblick i de olika avdelningarna var för sig genom ytterligare möte med redaktörerna för respektive avdelning. Kommunbevakning, politisk bevakning och granskning, för att nämna några.

– De var alla väldigt välkomnande, berättar hon.

Annons

Med en personalstyrka nära 150 personer verkar The San Diego Union-Tribune inte lida av nedskärningar, men faktum är att en tredjedel av personalstyrkan tidigare sagts upp.

– Under mitt studiebesök kunde jag tydligt se hur tidningsvärlden brottas med samma problem. Färre är villiga att betala för att läsa papperstidningar, även i San Diego, berättar hon.

Å andra sidan var The San Diego Union-Tribune en tidning med satsningar, framförallt på sin webb-tv. Under de tre dagar Kristina Höjendal var på studiebesök nådde tidningens webb-tv rekord, med två miljoner visningar i april.

En annan satsning som de gjorde i San Diego var på grävande journalistik. Sedan några år tillbaka har tidningen ett så kallat watchdog-team som ska fokusera på att avslöja missförhållanden, slöseri med skattemedel, dåliga policys och systemfel.

– Det demokratiska uppdraget, att granska makten, är likadant världen över för alla journalister, konstaterar Kristina Höjendal.

Grävteamet i San Diego arbetade ofta med flera olika reportage samtidigt, både större och mindre. I regel publicerades fem granskande reportage i veckan, berättar hon.

Helgen innan Kristina Höjendals studiebesök hade en skottlossning vid en pool i ett lägenhetskomplex ägt rum. Hon berättar att hon fick vara med under de kommunbevakande journalisternas möten kring hur de skulle följa upp skottlossningen.

– Det var jätteintressant att få höra hur de resonerade. De kartlade verkligen gärningsmannens bakgrund. De sökte upp exfru, exflickvän, vänner och knackade på hos grannar. Det skiljer ju sig från hur vi arbetar i Sverige. I San Diego var de även betydligt mer öppna med namn på både offer och förövare, berättar Kristina. Poliserna går ofta ut med sådana uppgifter.

– Tidningen hade också en stor läsarkontakt. Två journalister ägnade sig enbart åt att svara på inlägg på sociala medier och att arbeta med så kallat ”public engagement”.

För Kristina Höjendal var det hennes 13:3 besök i San Diego, men det första på tidningen The San Diego Union-Tribune. Det verkar däremot inte omöjligt att det blir fler internationella studiebesök i framtiden för Höjendal.

bild 1/4
Kristina Höjendal tillsammans med redaktören för grävteamet, Ricky Young.
Foto: Privat
Kommunredaktionen samlas för att diskutera hur de ska gå vidare med en skottlossning som inträffat vid ett lägenhetskomplex.
FOTO: Privat
Kristina Höjendal tillsammans med redaktören för grävteamet, Ricky Young.
foto: Privat
Utanför redaktionen i San Diego, tillsammans med publichern Jeff Light.
Foto: Privat
Kristina Höjendal tillsammans med redaktören för grävteamet, Ricky Young.
Foto: Privat
Kommunredaktionen samlas för att diskutera hur de ska gå vidare med en skottlossning som inträffat vid ett lägenhetskomplex.
FOTO: Privat
Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons