Annons

Ål­ders­testa vid miss­tan­ke om fel ål­der

Opinion Det är om det finns en miss­tan­ke om att nå­gon är över 18 år som möj­lig­heten ska ges för den en­sam­kom­man­de att styr­ka sin upp­givna ål­der med ett me­di­cinskt test.
Opinion • Publicerad 1 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Nu har me­di­cinska ål­ders­tester börjat gö­ras för en­sam­kom­man­de flyk­ting­barn som miss­tänks ha upp­gett fel ål­der. Det har kun­nat ske se­dan ett mer rätts­sä­kert test ut­ar­betats än det som ti­digare un­der­känts av lä­ka­re.

Re­sul­taten av de förs­ta 581 testen har visat att un­ge­fär tre fjär­de­delar av de testade an­s­es ha upp­gett för låg ål­der. Det är inte för­vånande, efter­som det är bara ung­domar som av Mi­gra­tions­ver­kets per­so­nal an­s­es vara äl­dre än 18 år som testas. Det är sna­ra­re för­vånande att så mån­ga som en fjär­de­del av de ifrå­ga­satta är un­der 18 år, och det vi­sar att testet kan höja rätts­sä­ker­heten för de asyl­sö­kan­de ung­domarna.

Annons

I de­batten ge­ner­al­iseras nu stort. Även vissa ru­briker har for­mu­lerats som om tre fjär­de­delar av alla en­sam­kom­man­de upp­ger fel ål­der. De hit­tills gjorda testen ger in­gen an­led­ning att dra så­dana slut­satser, efter­som me­di­cinska ål­ders­tester inte görs på alla och de som inte testas kan an­tas ha upp­gett rätt ål­der.

Det är rim­ligt att me­di­cinska tester görs nu när de an­s­es rätts­sä­kra. Den in­flam­merade de­batten för ett par år se­dan be­rodde på att de tester som då var till­gäng­liga hade så stor fel­mar­gi­nal att rätts­sä­ker­heten skul­le ur­holkats, om de hade an­vänts. Där­för sade barn­lä­kar­fö­re­ningen nej till att med­verka.

Ge­nom att en mer sä­ker me­tod kommit fram in­ne­bär det sna­ra­re ökad rätts­sä­ker­het att an­vända den som ett kom­ple­ment till de an­dra me­toder.

Där­emot finns det in­gen an­led­ning att tvinga alla de över 40 000 en­sam­kom­man­de barn och ung­domar som kommit de tre senaste åren att ge­nom­gå me­di­cinska tester, vil­ket SD och M i Mal­mö krävt. Det är om det finns en miss­tan­ke om att nå­gon är över 18 år som möj­lig­heten ska ges för den en­sam­kom­man­de att styr­ka sin upp­givna ål­der med ett me­di­cinskt test.

SD:s och M:s krav skul­le bara leda till kost­nader utan att ge nå­gon be­ty­del­se­full in­for­ma­tion. Se­riöst är att an­vända me­toden när det be­hövs, inte an­nars.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons