Annons

”Det krävs mycket kraftigt våld”

Kristianstad Spädbarnet hade vid sin död frakturer på 14 revben, och flera av frakturerna var färska. För att åsamka ett barn de skadorna krävs mycket kraftigt våld menade den röntgenläkare som hördes.
Publicerad 1 juni 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Den nionde dagen av spädbarnsrättegången i Kristianstads tingsrätt kom att handla om vad som kunde utläsas av de röntgenbilder som togs i samband med att den drygt en månad gamla flickan dog i september i fjol.

Den röntgenläkare som varit med och gjort utlåtandet hördes och han konstaterade först och främst att de arbetade med sannolikheter och inte definitiva sanningar. När diskussionen om hur revbensfakturorna kommit till var han dock säker på en sak.

Annons

– För att få de här skadorna krävs det mycket kraftigt våld, det räcker inte med ett fall från låg höjd eller liknande. När sådana här skador uppstår är det oftast så att bröstkorgen tryckts ihop hårt eller att man hållit hårt i barnet, ett spädbarn får inte de skadorna med en normal hantering, säger läkaren som har arbetat med barnradiologi i 21 år.

Röntgenläkaren menade också att de revbensfrakturer som syntes på röntgenbilderna inte kan ha uppkommit i samband med förlossningen.

– Vid en normal förlossning som det ska ha varit ser man inte de här skadorna, det är helt otänkbart. Inte ens vid en komplicerad förlossning har jag varit med om att det blivit sådana här skador.

Sammanlagt hade spädbarnet frakturer på 14 av de 24 revbenen och på vissa av revbenen var det fler än en fraktur. Röntgenläkaren förklarade att vissa av frakturerna var färska (en till fyra dagar gamla) medan övriga troligtvis var en till två veckor gamla enligt den bedömning med bennybildning som brukar göras vid liknande fall.

Försvaret menade på att några av frakturerna kanske var äldre än så och härrörde från förlossningen, och att några av de färska frakturerna hade uppkommit när pappan gjort hjärt-lungräddning på barnet.

Gällande åldern på frakturerna medgav läkaren att några mycket väl kunde vara äldre än två veckor, men inte att de skulle uppkommit i samband med förlossningen. Han höll också med om att några av de färska frakturerna kunde uppstått i samband med hjärt-lungräddning om den inte utförts på ett korrekt sätt.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons