Annons

Alla mot Trump för att rädda kli­matet

Opinion Kina och EU skrev ex­em­pel­vis i går un­der ett ge­men­samt ut­ta­lan­de om att trap­pa upp in­satserna för att mot­verka kli­mat­för­änd­ringarna.
Opinion • Publicerad 3 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Do­nald Trumps be­sked i tors­dags kväll att USA ska lämna Paris­av­talet var inte ovän­tat men be­klag­ligt. Al­las in­satser be­hövs för att inte tem­pe­ra­tur­ök­ningen ska bli oåter­kal­le­lig.

Hit­tills verkar det dock få be­gränsad be­ty­del­se efter­som alla an­dra be­tydande ut­släpps­länder lovar fort­sätta följa Paris­av­talet. Kina och EU skrev ex­em­pel­vis i går un­der ett ge­men­samt ut­ta­lan­de om att trap­pa upp in­satserna för att mot­verka kli­mat­för­änd­ringarna. Det kan ses som en di­rekt re­plik till Trump.

Annons

Kina ser chansen att ta över världs­le­dar­skapet från USA ge­nom Trumps iso­ler­ings­po­li­tik. Det var tyd­ligt ock­så på World Eco­nom­ic Forum i Da­vos i bör­jan av året då Xi höll det mest upp­märk­sammade ta­let om fri­han­delns för­delar.

Trump har inte hel­ler stöd i USA. Mån­ga del­stater och stora städer, till ex­em­pel Ka­li­for­ni­en, har re­dan lovat fort­sätta ar­beta ut­ifrån Paris­av­talets prin­ciper. Även stora fö­re­tag som energibolaget Ex­xon, där Trumps ut­ri­kes­mi­nis­ter Rex Tillerson ny­li­gen var chef, och App­les vd Tim Cook bad Trump att av­stå från att hop­pa av Paris­av­talet. De ser möj­lig­heterna i den för­ny­bara ener­gin.

Oron är ock­så stor i USA för att ame­ri­kanska fö­re­tag med verk­sam­het inom den för­ny­bara ener­gi­sek­torn ska för­lora på be­slutet.

Elon Musk, el­bils­fö­re­taget Teslas grun­da­re, hoppade av som råd­gi­va­re till pre­si­denten ef­ter att Trump hoppat av Paris­av­talet.

Trump står allt­så iso­lerad – i världen och i USA.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons