Annons

Partisekreterarbyte ska rädda le­da­ren

Opinion Det var inte ovän­tat att partisekreteraren skul­le få lämna sitt nu­va­ran­de jobb.
Opinion • Publicerad 3 juni 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Anna Kin­berg Batra är med­ve­ten om att kri­tiken mot hen­ne är ut­bredd i par­tiet. På en press­kon­fe­rens i går, i stort sett di­rekt hem­kom­men från en USA-resa, lade hon sig platt för kri­tikerna. Hon be­tecknade kri­tiken för att vara stel och inte svara på frå­gor som ”väl­för­tjänt” och lovade bätt­ring.

Men hon har ock­så in­sett att kri­tiken kräver nå­gon form av ome­del­bar för­ändring. Där­för får par­ti­sek­re­te­ra­ren To­mas Tobé sparken. Han får istäl­let rollen som ta­les­per­son för trygg­hets- och rätts­frå­gorna, en av par­tiets prio­ri­terade frå­gor.

Annons

Det var inte ovän­tat att han skul­le få lämna sitt nu­va­ran­de jobb. Han har ock­så varit ifrå­ga­satt i sin roll och har varit allt­för låst i sina kom­men­tarer till både opi­ni­ons­ned­gångarna och sam­ar­be­ts­frå­gorna för att ha fun­gerat rik­tigt bra.

Det går hel­ler inte att kom­ma ifrån att det är par­ti­sek­re­te­ra­ren som är an­sva­rig för all per­so­nal på par­ti­kans­liet, även de webb­med­ar­be­ta­re som för en tid se­dan fick sluta el­ler blev om­pla­cerade ef­ter olämp­liga in­slag på M-web­ben.

Det här ”bon­de­of­fret” räc­ker dock bara för att hålla un­dan den akuta krisen och rädda Anna Kin­berg Batra från av­gångs­kraven. Hon måste nu göra all­var av löf­tet att ändra sitt sätt att fun­gera fram­för tv-ka­me­rorna.

Det är lättare sagt än gjort, så nå­gra snabba re­sul­tat kan inte väntas. För­sik­tigt­vis lovade inte hel­ler par­ti­le­da­ren att för­tro­en­det snabbt skul­le öka.

Sam­ti­digt be­tonade hon det ge­men­samma an­svaret för alla mo­de­rater att ar­beta för att föra ut po­li­tiken, även om hon be­tonade sitt eget yt­ter­sta an­svar. Här får den nya par­ti­sek­re­te­ra­ren, vem det nu blir, en nyc­kel upp­gift i att en­tu­si­as­mera med­lemmar och för­tro­en­de­valda att verk­li­gen stå upp för den för­ändrade po­li­tik som le­dningen ar­betar fram och vill föra ut.

En del av opi­ni­ons­ned­gången be­ror utan tve­kan på för­vir­ring om vad som egent­li­gen gäller. Det måste den nye par­ti­sek­re­te­ra­ren kun­na för­klara.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons