Annons

Bryggare till storm mot Kinafusk

Hässleholm • Publicerad 5 juni 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Björn Holgersson tar 395 kronor för den här tappkranen. Den kostar bara runt hundralappen om man köper den från e-handelsjätten Alibaba i Kina                 Foto. Stefan Olofson
Björn Holgersson tar 395 kronor för den här tappkranen. Den kostar bara runt hundralappen om man köper den från e-handelsjätten Alibaba i Kina Foto. Stefan Olofson

Han säljer malt, humle, jäst och utrustning för privat ölbryggning i sin butik. Han säljer även sina varor via sin e-handelsbutik.

Men han, och alla andra småföretagare är på väg att konkurreras ut av Kina, som slipper att betala tull, frakt och moms på varor som sänds via post till Sverige och övriga EU.

Annons

– Jag köper mina varor från en leverantör i Göteborg, som tar hem varorna från Kina och dess e-handelsjätte Alibaba. Han betalar alla avgifter och moms, som jag sedan lägger på mina varor i butiken. I dag kan till exempel en tappkran till en öltunna kosta runt hundralappen när den kommer med post från Kina. De skriver ”gåva” på försändelsen, vilket gör att tullen inte kollar vad som är i paketet. För samma vara tar jag nästan 400 kronor. Detta är inte konkurrens på hyfsat lika villkor, menar Björn Holgersson.

Nu hoppas han att den svenska regeringen ska agera och bjöd därför in riksdagsman Per-Arne Håkansson (S) som är ledamot i näringsutskottet för att prata om problemet i butiken i Sösdala.

Per-Arne Håkansson hade med sig riksdagskollegan från Hässleholm Anna Wallentheim (S) och S-ombudet i Hässleholm Ulrika Thulin.

– De hade ingen aning om att Kina kommer undan på det här viset. Jag hoppas att de ska påverka regeringen och få till stånd en förändring, säger Björn Holgersson.

Dagens system har sina rötter 1874 då europeiska kolonier skulle få hjälp att dra igång sin postala verksamhet. Delar av Kina var då en brittisk koloni.

– I dag ser läget annorlunda ut och en förhoppning är att en reform av systemet ska bli verklighet framöver, förklarar Björn Holgersson.

Alibaba i Kina får egentligen inte skriva ”gåva” på sina försändelser, men gör det ändå. En gåva får bara vara mellan två personer. De skriver heller inte ut varuvärdet.

– Det är mottagaren som ska betala moms på varan. Många kanske inte känner till det och tullen har ingen koll. I praktiken gör detta förfarandet att alla svenskar som köper en ”gåva” från Alibaba begår ett skattebrott, säger björn Holgersson.

Han köper gärna varor från Kina via e-handel, men han tycker det känns orättvist att han måste sänka sina priser för att Alibaba slipper tull, frakt och mons.

– Det fungerar inte. Om några år har större delen av de svenska e-handelsföretagen gått i graven om det här får fortsätta, och det tror jag inte att våra politiker är intresserade av, menar Björn Holgersson.

Annons

Paket, som sänds från e-handelsföretag i USA, eller för den delen från hela västvärlden, har alltid korrekt ifyllda fraktsedlar och betalar tull och moms, berättar Björn Holgersson.

Han upptäckte e-handelsproblemet med Kina när han fru beställde varor på nätet från USA.

– Jag tittade på fraktsedeln. Allt var specat. När jag jämförde med försändelser från Kina såg jag att det bara stod ”gift” (gåva).

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons