Maria Plenell är på väg tillbaka efter ridolyckan hon var med om i februari. Foto: Oskar Svensson
Hästar och djur har alltid varit och är ett stort intresse för Maria. Foto: Privat
Maria Plenell. Foto: Oskar Svensson

Fick en häst över sig – klarade sig mirakulöst

Livet var så när att få en ödesdiger vändning när hästen hon red stegrade sig och föll över Maria Plenell. Hennes vänner och bekanta var tveksamma till att hon skulle komma tillbaka helt och fullt efter olyckan. Men mot alla odds har Maria med sin envishet och sitt positiva tänkande kommit tillbaka och ser ljust på att bli helt återställd.

Profilen
Namn: Maria Plenell
Ålder: 52 år
Familj: Gift med Jan-Eric, 65, barnen Michelle, 21, Philip, 17, samt katter, hundar och hästar
Gör: Biträdande rektor och lärare på Lagaholmsskolan.
Intressen: Familj och djur.
Sådan är jag som person: Envis, positiv och håller mig gärna i bakgrunden.

Det var den tionde februari i år, en dag med minusgrader i luften och marken var stenhård och frusen när ridolyckan var ett faktum för Maria Plenell, 52 år.
Tanken var att bara hjälpa en väninna i Slättåkra med att rida hennes häst över dagen. Men av oklar anledning stegrade hästen sig och Maria fortsatte hålla ett fast tag i tyglarna. Några millisekunder hann Maria tänka innan hästen slog över och föll med henne liggande under sig.
– Shit, nu kommer hon över mig hann jag tänka och det gjorde hon, berättar Maria.

Turligt nog var hon inte ensam utan snabbt anlände folk från stallet och hjälpte henne. De ringde ambulans medan hennes tanke var:
– Nu har detta hänt och det är inte mycket att göra åt, inte usch varför detta. Jag kan röra tårna och är vid medvetande, nu är det bara att acceptera situationen och jobba framåt.
Hon fördes med ambulans till Halmstad och några dagar senare till Göteborg där läkarna kunde konstatera att Maria fått en komplicerad bäckenfraktur och ett hål på urinblåsan.
– Det är först nu i efterhand jag tänker att jag hade jag en himla tur att det gick som det gick. Det kunde ha gått så mycket värre med en häst på drygt 500 kilo över mig, säger hon lättat och fortsätter:
– Men det var inte hästens fel, det är en utsatt sport och olyckor händer.

Hon opererades i Göteborg där de satte in ett stag i bäckenet för att stabilisera. Det var influensatider och hon fick influensa mitt i alltihop. Dessutom tillstötte infektioner från urinblåsan som gjorde att sjukhusvistelsen blev längre än man trodde från början. Men trots alla problem fortsatte Maria se framåt med positivt tänkande.
– Varenda liten grej som jag klarade av gjorde mig positiv och glad, som när jag kunde ta på mig sockarna själv första gången, berättar Maria
– Jag låg stilla med överkroppen och hade inte någon kraft till att röra benen från början.
Resan tillbaka var kämpig. Från rullstol och rollator till kryckor. Nu kan jag till och med gå lite inomhus utan kryckor, berättar hon.
Hon har hela tiden vart öppen om sin väg tillbaka till det normala för sina vänner och på sociala medier.
– Det är bra att man är öppen med det som hänt och händer från början annars blir det lätt missförstånd och situationen förändras från mun till mun. Jag har till exempel hört att folk sagt att jag är förlamad för att de sett mig sitta i rullstol, säger Maria.

Att det gått framåt så fort beror mycket på hennes envishet och att hon hela tiden utmanar sig själv.
– Det är bara att titta framåt och se det positiva.
– Ingenting blir bättre när man tänker varför det har hänt och varför gjorde man så. Utan mer tro på att det ska fixa sig. Är det så att det inte går så snabbt framåt har man inte tänkt negativt i onödan.
– Men framförallt ska man ta tillvara på det små positiva framstegen man gör som när jag kunde ta på mig sockarna själv första gången, berättar Maria
Endast fyra månader efter olyckan börjar Maria återkomma till vardagen igen. Nyligen började hon arbetsträna.
– Jag strävar efter att göra så mycket av det normala i vardagen jag kan. Det gör att det blir lättare i längden.
– Ju fortare man kommer igång och kommer tillbaks till det normala jobbar man på med det andra automatiskt. Det är inte något extra man gör.

– Det som är jobbigt är att sitta mycket och ibland svider det där staget sitter och gör lite ont i sittbenen, men det är överkomligt.
Rädslan som infunnit sig på grund av olyckan är inget Maria vill tänka på.
– Detta som har hänt gör inte att jag lägger av med att rida. Det är bara upp igen när jag väl kommer i form, säger hon.
Fortfarande återstår en del sjukhusbesök. Staget i bäckenet ska bort för det gör henne stel och hindrar hennes rörelseförmåga. Hon känner också att det är dags att börja träna och stärka sina muskler.
– Jag känner att jag fortfarande blir trött och musklerna är utarmade, men det är bara att sätta igång, säger Maria som väntar på hjälp från sjukgymnast. Varje framsteg är lycka och jag ska nog vara helt återställd inom ett halvår efter att olyckan inträffade, avslutar Maria Plenell.

Profilen
Namn: Maria Plenell
Ålder: 52 år
Familj: Gift med Jan-Eric, 65, barnen Michelle, 21, Philip, 17, samt katter, hundar och hästar
Gör: Biträdande rektor och lärare på Lagaholmsskolan.
Intressen: Familj och djur.
Sådan är jag som person: Envis, positiv och håller mig gärna i bakgrunden.

×