Annons

Be­kämpa ter­ro­rismen klokt

Le­da­re Den breda enig­heten om åt­gärder mot ter­ro­rism är vär­de­full, och ba­lansen mot den per­son­liga in­te­gri­teten har klarats.
Opinion • Publicerad 8 juni 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Bred enig­het om åt­gärder mot ter­ro­rism. 	            Foto: TT
Bred enig­het om åt­gärder mot ter­ro­rism. Foto: TT

Sex par­tier är över­ens om hur ter­ro­rismen ska fort­sätta be­kämpa. Re­dan hösten 2015 slöts en överenskommelse mel­lan re­ger­ingen och allians­par­tierna om åt­gärder mot ter­ro­rism, bland an­nat om hårdare kon­troll av hur pass han­teras. Nu går de sex par­tierna vi­dare med ett 20-tal yt­ter­ligare åt­gärder.

Den breda enig­heten om hur ter­ro­rismen ska be­kämpas är vär­de­full. I all hu­vud­sak är för­slagen kloka. även om det ald­rig går att ga­ran­tera att ter­ror­dåd inte kan be­gås.

Annons

Att för­bättra den fy­siska sä­ker­heten i det of­fent­liga rummet, till ex­em­pel ge­nom be­tong­hin­der på gå­ga­tor, är bra. Men det är omöj­ligt att göra den of­fent­liga mil­jön sä­ker över­allt, så den som är be­slut­sam att begå ett ter­ror­dåd kan lätt flytta till en plats där inga hin­der finns.

Det­sam­ma kan sägas om de flesta av för­slagen. De är mo­ti­verade men inte av­görande. Sam­ar­be­te mel­lan Säpo och Migrationsverket när det gäller per­soner som ny­li­gen kommit till Sve­ri­ge be­hövs när det finns miss­tan­kar. Men de flesta ter­ror­brott som be­gåtts i Eu­ro­pa har inte ut­fö­rts av in­vand­ra­re utan av per­soner födda i landet.

Flera av för­slagen gäller po­lisens och sä­ker­hets­po­lisens möj­lig­heter att spåra ter­ror­sym­pa­ti­sörer och att kon­trol­lera miss­tänkta. Sam­ti­digt ska kon­trollen av Säpo och an­vändningen av sig­nal­spa­ning skär­pas, för att miss­tan­kar om över­an­vänd­ning el­ler miss­bruk ska kun­na un­dan­röjas.

Sek­re­tess­lagen ska ses över vad gäller in­for­ma­tions­sprid­ning mel­lan po­lisen, sä­ker­hets­po­lisen och kom­munerna, för att upp­gifter om till ex­em­pel åter­vän­da­re el­ler miss­tänkta per­soner ska kun­na han­teras bätt­re.

Kon­tro­ver­si­ellt kan vara att över­vak­nings­ka­me­ror ska kun­na sättas upp i of­fent­liga mil­jöer utan så myc­ket by­rå­kra­ti och att upp­gifter ska kun­na be­gä­ras även från an­dra ka­me­ror på ett smi­digare sätt. Det kan vara mo­ti­verat, men att gå mot den brit­tiska mo­dellen, där ka­me­ror över­vakar i stort sett över­allt, är inte rim­ligt. Var­je ka­me­ra måste kun­na mo­ti­veras.

Just ba­lansen mel­lan be­hovet av över­vak­ning och kraven på per­son­lig in­te­gri­tet och rätts­sä­ker­het är oer­hört vik­tig. Där­för är det bra att överläggningarna mel­lan par­tierna har fått ta tid – för­slagen pre­sen­terades ex­akt två må­nader ef­ter ter­ror­dådet på Drottninggatan.

Det är ock­så bra att inte för­slag läg­gs fram av den typ som brit­tiska pre­mi­är­mi­nis­tern The­re­sa May pa­nik­ar­tat kastade fram om att ändra lagen om mänsk­liga rät­tig­heter och att ge myn­dig­heter en bak­väg in i so­ci­ala me­di­er för att granska vem som skriver vad där. Det vore att gå för långt i sam­häl­lets kon­troll av vad med­bor­ga­rna har för sig.

Där­emot är det rim­ligt att krä­va att Face­book och an­dra so­ci­ala me­di­er på eget an­svar granskar och stop­par ma­te­ri­al som in­ne­bär hot el­ler hat el­ler upp­ma­ningar till ter­ro­rism. Ex­em­pel­vis Face­book har visat att fö­re­taget har ru­tiner för så­dan kon­troll ge­nom att följa den ame­ri­kanska mo­ralen att na­kna bröst är far­ligare än blo­digt våld. De stora fö­re­tagen kan inte från­svära sig an­svar för spri­dning av hot om, upp­ma­ningar till el­ler in­struk­tioner om ter­ror­ak­tioner.

Vik­tiga är ock­så för­slagen om breda in­satser mot ra­di­ka­li­sering och ex­tre­mism av oli­ka slag.

Sam­häl­let måste själv­fal­let sätta in de åt­gärder som be­hövs för att så långt möj­ligt för­hindra nya ter­ror­dåd. Sam­ti­digt måste rå­gången mot hårda in­skränk­ningar i rätts­sä­ker­heten och den per­son­liga in­te­gri­teten värnas.

Att in­fö­ra åt­gärder som bara hör auk­to­ri­tära sam­häl­len till kan inte ac­cep­teras. Det vore att ka­pi­tu­lera för ter­ro­rismen. Alla åt­gärder måste dis­ku­teras fritt in­nan de be­slutas, även om en bred ma­jo­ri­tet står bak­om.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons