Annons

Mänsk­lig­het be­hövs

Ledare En skärpning av Försäkringskassans praxis har gjort att syftet med LSS har urholkats.
Opinion • Publicerad 13 juni 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler. 	            Foto: TT
Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler. Foto: TT

För­säk­rings­kas­san är en mäk­tig myn­dig­het som ofta står för av­görande be­slut om de män­ni­skor som har det all­ra svårast i vårt sam­häl­le. Där­för är det be­klag­ligt att För­säk­rings­kas­san hör till de myn­dig­heter som har lägst för­troende av svens­ka folket, en­ligt oli­ka mät­ningar.

Sam­ti­digt är det för­klar­ligt. Mån­ga be­slut har oer­hört ne­ga­tiva kon­se­kvenser för de män­ni­skor som be­rö­rs.

Annons

De allt fler ne­ga­tiva be­sluten när det gäller både sjuk­pen­ning och lss-åt­gärder hän­visas av myn­dig­heten till lag­änd­ringar och dom­stols­tolk­ningar av lag­stiftningen.

Själv­fal­let ska en myn­dig­het följa lagarna. Men i alla För­säk­rings­kas­sans be­slut in­går en viss be­dömning av in­di­vi­du­ella fak­torer. In­gen hjälp­be­hö­van­de en­ligt LSS har ex­akt li­ka­dan si­tua­tion som nå­gon an­nan. Där­för kan inte För­säk­rings­kas­sans le­dning el­ler de en­skilda tjäns­te­männen bara krypa bak­om dom­stolar och po­li­ti­ker. De måste ta an­svar för sina be­slut.

All­ra mest upp­rörande är ut­vecklingen för LSS. Lagen om stöd och ser­vi­ce till vissa funk­tions­hind­rade är den kan­ske största fri­hets­re­form som be­slutats. Men den för­ändrade prax­is som in­fö­rts, del­vis ge­nom re­ger­ingens di­rek­tiv att bryta ut­vecklingen av an­talet as­si­stans­tim­mar, in­ne­bär att syf­tet med re­formen del­vis ur­holkas.

Just nu ligger ett nytt ären­de i Högsta för­valt­nings­dom­stolen. För­säk­rings­kas­san tyc­ker inte att sond­mat­ning in­går i ”de grund­läggande be­hoven” och där­för inte ska räknas in i as­si­stans­ti­den. För en lek­man verkar det ab­surt. För den som måste sondmatas är det väl det mest grund­läggande be­hov som kan tänkas.

För­säk­rings­kas­sans tjäns­te­män har ett ut­rym­me för mänsk­lig­het i sina be­döm­ningar, inom lagens ramar. Det vi­sas av att över 400 per­soner för­ra året kastades ut ur sy­stemet ef­ter att ti­digare haft in­satser. Mån­ga av dem var barn. Nio av tio som an­söker om per­son­lig as­si­stans för förs­ta gången får nu­me­ra av­slag, be­tyd­ligt fler än ti­digare. För­säk­rings­kas­san måste ändra sin prax­is och åter­gå till en mänsk­ligare tol­kning av lagen.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons