Annons

Löfven kan stödja Alliansen!

Le­da­re Ste­fan Löfven kan tänka sig block­över­skri­dan­de sam­ar­be­te med en Al­li­ans­re­ger­ing av­slöjade han över­raskande i par­ti­le­dar­de­batten.
Opinion • Publicerad 14 juni 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
An­nie Lööf fick intressant svar i de­batten. 	            Foto: TT
An­nie Lööf fick intressant svar i de­batten. Foto: TT

Det kom ett in­tres­sant be­sked i riks­dagens par­ti­le­dar­de­batt som hölls strax in­nan riks­dagen av­slutar vår­ses­sionen näs­ta vec­ka.

På en di­rekt frå­ga från An­nie Lööf om Ste­fan Löfven kan tänka sig att stödja en Al­li­ans­re­ger­ing om det blir väl­ja­rnas ut­slag svarade han att han vill ”ta alla de möj­lig­heter som finns till block­över­skri­dan­de sam­ar­be­te”.

Annons

Det han sa in­ne­bär att om Alliansen blir stör­re än det re­ger­ings­un­der­lag som Löfven kan skra­pa ihop ef­ter 2018 års val kan han tänka sig att sam­ar­beta med en så­dan Al­li­ans­re­ger­ing. Det skul­le vara unikt i svensk po­li­tik, efter­som S ti­digare sam­ar­betat bara när par­tiet själv har sty­rt (för­ut­om un­der den akuta eko­no­miska krisen 1992-93).

Spelet om re­ger­ings­makten var an­nars gans­ka lite när­varande un­der den här de­batten. Men när Löfven i en re­plik till An­nie Löfven ställde frå­gan om An­nie Lööf kun­de tänka sig block­över­skri­dan­de sam­ar­be­te tog hon chansen att bolla till­ba­ka frå­gan.

Cen­ter­par­ti­et har varit tyd­ligt med att en re­ger­ing som är be­roende av Sverigedemokraterna inte är tänk­bar. Det ifrå­ga­satte inte hel­ler Löfven i det gans­ka av­spända re­plik­skif­tet. Men om in­get block får egen ma­jo­ri­tet men en Al­li­ans­re­ger­ing kan bildas utan ak­tivt stöd av SD måste S släp­pa fram den. Löfvens svar att han tar alla chanser till block­över­skri­dan­de sam­ar­be­te borde vara en öpp­ning för just det. Om han håller fast vid sina ord var det en tack­sam pre­sent till An­nie Lööf och Alliansen.

An­nars in­leddes de­batten un­ge­fär som van­ligt. Ste­fan Löfven hävdade att han ”ärvde ett stort bud­get­över­skott, hög ar­bets­lös­het och en väl­färd med stora re­vor”. Nu där­emot är ut­vecklingen po­si­tiv. Att mån­ga eko­no­miska kur­vor går åt rätt håll fick han er­kännande för från flera, till och med Jim­mie Åkes­son. Där­emot var åsikterna som sig bör skilda om or­sakerna och om re­ger­ingens in­satser är rik­tiga.

Anna Kin­berg Batra var kan­ske nå­got mi­ndre stel än ti­digare men hade bara slag­ord att kom­ma med. När hon be­tonar bi­drags­tak och in­teg­ra­tions­plikt som me­del för att ny­an­lända flyk­tingar snabbare ska kom­ma in på ar­bets­mark­naden läg­ger hon hela an­svaret på in­di­viderna, trots att om­fattande in­sti­tu­tio­nella svå­rig­heter är de vik­tigaste hin­dren för att få jobb och de all­ra flesta inte vill nå­got hell­re än just att få ett jobb.

Mil­jö­par­ti­ets Isa­bel­la Lövin äg­nade alla sina mi­nuter åt kli­mat- och mil­jö­frå­gorna. Det är ett nog så vik­tigt ämne men po­li­tiken är trots allt lite stör­re än så. Ändå blev hon pressad av An­nie Lööf för Mil­jö­par­ti­ets ef­ter­gifter åt S om kol­kraften, in­fö­ran­det av skatt på sol­el och höjd skatt på bio­bräns­len. Att ut­släppen av kol­di­ox­id ökade för­ra året hade hon inte hel­ler nå­gon bra för­klaring till. Sat­sningen på att rädda MP kvar i riks­dagen på en tyd­ligare mil­jö­pro­fil än nog rätt tänkt men lyc­kas knap­past med så svag ar­gu­men­ta­tion.

Jim­mie Åkes­son för­sökte bredda sitt par­ti ge­nom att pra­ta om ar­be­tet mot brotts­lig­heten och pro­blemen i sjuk­vården, vil­ket mån­ga an­dra ock­så gjorde. Men ef­ter att ha blivit pressad på brotts­lig­heten i den egna riks­dags­gruppen och sin par­ti­sek­re­te­ra­res ut­ta­lan­de om ”is­lam som en tro­jansk häst” tog han inga fler re­pliker och var tyst resten av de­batten.

Som An­nie Lööf påpekade var fö­re­ta­gan­det inte nå­gon stor frå­ga i de­batten. Kan­ske, som hon talade om, för att bara elva pro­cent av fö­re­ta­ga­rna tyc­ker re­ger­ingen för en bra po­li­tik. Det är ändå fö­re­tagen som är av­görande för att fler ska få jobb. Ste­fan Löfven hade inga bra svar.

Som hel­het gav de­batten in­trycket av att An­nie Lööf är stark me­dan Anna Kin­berg Batra lik­som Mil­jö­par­ti­et har fort­satta pro­blem. Men det är ett år kvar till va­let.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons