Annons

Prao be­hövs men kräver rätt för­ut­sätt­ningar

Opinion Där­för finns det an­led­ning att väl­komna Fridolins utspel om att alla skolor måste organisera prao-verksamhet.
Opinion • Publicerad 14 juni 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Just nu på­går po­li­ti­ker­vec­kan på Jär­va­fäl­tet (i Spånga i nor­ra Stock­holm). Evenemanget har jäm­fö­rts med Almedalenveckan, som ock­så startade i blyg­sam ska­la. Alla par­ti­le­da­rna ska tala var sin kväll, men talen har inte alls den me­die­be­vak­ning som Almedalentalen får.

I mån­dags kväll var det MP:s Gus­tav Fridolin som höll ta­let, och in­för det gjorde han ett ut­spel om att alla sko­lor ska tvingas er­bjuda prao till eleverna om to­talt mi­nst tio dagar.

Annons

Nu är det näs­tan var fem­te sko­la som inte läng­re er­bjuder eleverna nå­gon prao alls, och än fler sko­lor har minskat sitt en­ga­ge­mang för att ordna pra­o­platser som är va­rierade och till­räck­ligt mån­ga.

På mån­ga sko­lor måste eleverna själva med hjälp av för­äl­drar och be­kanta fixa sina prak­tik­platser på nå­gon ar­bets­plats, och då blir det inte den va­ria­tion och bredd i ur­valet som är po­ängen med prao­verk­sam­heten.

Där­för finns det an­led­ning att väl­komna Fridolins ut­spel. Men det räc­ker inte med ord, ens om or­den skrivs in i lagen.

En vik­tig or­sak till att mån­ga kom­muner slopat praon är att Ar­bets­mil­jö­ver­ket ställt upp så hårda krav att mån­ga fö­re­tag inte ser sig ha möj­lig­heter att ta emot skol­e­lever.

Där­för måste Fridolin få med sig ar­bets­mark­nads­mi­nis­ter Ylva Johansson (S) på vagnen, så att re­gel­verket ändras el­ler för­tyd­ligas, så att fö­re­tagen kan ta emot pra­o­e­lever och det där­med blir en verk­lig in­blick i vill­koren i ar­bets­livet.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons