Annons

Hur ska mi­gra­tionen be­vakas?

Krönika Nå­got fler säger sig sakna för­troende för me­di­ernas be­vakning av in­vandringen än har för­troende.
Opinion • Publicerad 15 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

De senaste dagarna har de­batten fått fart om den un­der­sökning om för­tro­en­det för bland an­nat me­di­erna som pre­sen­terades för nå­gra vec­kor se­dan (och som jag kom­men­terade i en krö­ni­ka den 1 juni).

Det som upp­märk­sammats mest är att det är nå­got fler som säger sig sakna för­troende för me­di­ernas be­vakning av in­vandringen än som har för­troende.

Annons

Ef­ter SOM-in­sti­tutets pub­li­cer­ing av rap­porten har flera, även re­pre­sen­tanter för me­di­erna, kri­ti­serat hur be­vakningen skötts. Vissa har idkat själv­kri­tik, an­dra har rik­tat kri­tiken mot an­dra me­di­er el­ler sär­skilt utpekade jour­na­lister.

Det är bra att hur me­di­erna sköter sig dis­ku­teras. Det är ock­så bra att me­di­ernas be­vakning ifrå­ga­sätts. Ofta är ifrå­ga­sät­tan­det inom branschen allt­för säll­synt.

Där­emot är det vik­tigt att hålla den här de­batten se­riös, pre­cis som alla de­batter tjä­nar på att fö­ras med fak­ta som grund, inte bara åsikter.

Det är själv­klart att all rapportering om in­vandringen inte varit per­fekt. Så är det med all rap­por­tering. Men få debattörer har kunnat peka på ex­em­pel på vad som varit fel i journalistiken.

Det är ock­så vik­tigt att skilja på åsikts­jour­na­li­stik och ny­hets­jour­na­li­stik. Åsikts­jour­na­li­stiken ska ju vara sub­jek­tiv och föra fram åsikter, me­dan ny­hets­jour­na­li­stiken ska vara ne­u­tral all­si­dig.

Jes­per Ström­bäck, pro­fes­sor i jour­na­li­stik och po­li­tisk kom­mu­ni­ka­tion vid Gö­te­borgs uni­ver­si­tet, har i en ar­ti­kel och i in­ter­vjuer varnat för allt­för snabba slut­satser.

Ström­bäck pekar på att rap­por­teringen om in­vandring, pre­cis som näs­tan all jour­na­li­stik, är och har varit problemorienterad. Det är allt­så of­tare pro­blem som tas upp me­dan skön­målning säl­lan fö­re­kommer i ny­hets­jour­na­li­stiken. De som är miss­nöjda är det tro­li­gen för att de själva har åsikter som inte stämmer över­ens med den all­si­diga bild som rap­por­teras.

Den som lä­ser ta­bellerna ser ock­så att det fram­för­allt är Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas sym­pa­ti­sörer som är ne­ga­tiva till me­di­ernas rap­por­tering om in­vandringen. För öv­riga, som inte bru­kar hämta in­for­ma­tion från hat­sajter, är miss­tron mot me­di­erna i den här frå­gan inte myc­ket stör­re än inom an­dra om­rå­den.

Jes­per Ström­bäck hän­visar till fors­kning om ”fi­ent­liga me­di­er-fe­no­menet”. Män­ni­skor med en tyd­lig åsikt har en ten­dens att upp­fatta me­die­in­ne­håll som om det miss­gynnar den egna si­dan, oav­sett om det en­ligt obe­ro­en­de be­dö­ma­re gör det. Den ef­fekten mär­ks sär­skilt i val­rö­rel­ser, där alla par­tier bru­kar känna sig miss­gynnade.

I USA har fors­kning visat att me­di­erna upp­fattas som väns­ter­vri­dna som re­sul­tat av med­ve­tna och sy­ste­ma­tiska at­tacker mot me­di­erna med just det­ta bud­skap. När me­di­erna själva rap­por­terat om det­ta har den åsikten blivit mer spridd bland lä­sa­rna/tit­ta­rna.

Det är vik­tigt för de se­riösa me­di­erna är att ta kri­tiken på all­var och ana­ly­sera vad som kan gö­ras bätt­re. Att följa de ”al­ter­na­tiva” me­di­erna i po­pu­lis­tisk rik­tning skul­le inte öka för­tro­en­det. Där­emot kan ännu mer nog­grann och sak­lig jour­na­li­stik göra att för­tro­en­det kan vinnas även i de grupper som miss­tror det mesta i det eta­blerade sam­häl­let.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons