Annons

Nu är fästingsäsongen här

Nyheter Med blomstertiden kommer också något helt annat. I skog och mark väntar fästingar på oförsiktiga förbipasserande, ibland bärandes på farliga sjukdomar. Men det finns sätt att skydda sig på.
Publicerad 15 juni 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

När temperaturen går över fem plusgrader så kryper fästingarna fram. Från mars till november löper man risk att bli biten, och risken stiger ju fuktigare och varmare det är.

De blodsugande fästingar kan dessutom bära på borrelia eller TBE, sjukdomar som smittar genom fästingens bett.

Annons

- Plockar man bort fästingen inom ett dygn så minskar risken att bli smittad av borrelia betydligt. Det tar ett dygn för bakterien att föras över från fästing till människa och har man som rutin att se över sin kropp så hinner inte bakterien överföras, säger Mattias Waldeck,  biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

- Det borde vara lika självklart att kolla kroppen som att borsta tänderna på kvällen.

Men även om man hittat en fästing på kroppen gäller det att ha koll på bettet inom de närmaste fyra veckorna, enligt Mattias Waldeck.

- Om man trots allt har blivit smittad får man ofta ett rodnat märke som växer och blir större än fem centimeter, ibland ringformat. Får man det bör man uppsöka sin vårdcentral.

Med TBE, som är ett virus, är det dock annorlunda. Man kan vaccinera sig mot sjukdomen, men det finns ingen statistik på hur många svenskar som har gjort det. Vaccinet är ett bra sätt att skydda sig om man bor i ett TBE-riskområde.

På hemsidan 1177.se finns en TBE-karta som visar om man bor i en riskzon.

TBE kan orsaka bland annat hjärninflammation och förlamning. Cirka en tredjedel av dem som smittas drabbas av allvarligare symptom. Vid särskilt svår sjukdomsbild kan man hamna i koma, men det är ovanligt. Vanligare symptom är hög feber, förvirring och slöhet.

Enligt Mattias Waldeck finns det flera sätt att skydda sig på. Man till exempel använda sig av mygg- och fästingrepellerande medel, även om det inte ger ett komplett skydd.

Bäst är att klä sig ordentligt.

- Viruset överförs nästan direkt när fästingen biter. Om man inte är vaccinerad och är ute i terrängen är det viktigt att att man har skyddande kläder på sig. Att man har stövlar och att man stoppar långa byxben innanför strumporna. Detta för att göra det svårt för fästingen att bita, säger Mattias Waldeck.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons