Marie Ljungdahl är pensionerad lågstadielärare och har jobbat på Killebergsskolan, Klockargårdsskolan, Parkskolan och Hasslarödsskolan. FOTO:SUSANNE GÄRE
Ingar Björnfot är pensionerad textillärare. Även hennes mamma och dotter är textillärare. Hon bor i Osby och är med i Hembygdsföreningen.
Nostalgi på skolbänken i Skolmuseet på Enebacken i Osby.
Utställning i Osby hembygdsförening om folkskolan som fyller 175 år.
När barnen besöker skolmuseet får de ta på sig dåtida skolkläder.
Det finns många klassuppsättningar från förr i tiden att titta på fråm flera olika skolor.
Skolplanscherna kom från Tyskland till att börja med och målades av erkända konstnärer. Till vänster Marie Ljungdahl, till höger Ingar Björnfot. FOTO: SUSANNE GÄRE
Utställning i Osby hembygdsförening om folkskolan som fyller 175 år. På lördag är det öppet hus mellan klockan 14 och 16.

Folkskolan fyller 175 år

Osby På lördag är det öppet hus för Osby hembygdsförenings nya utställning – Folkskolan 175 år. På skolmuseet i byn ges då allmänheten möjlighet att frossa i nostalgi.

Det är Marie Ljungdahl, Ingar Björnfot och Ulla Thorstensson som antagit utmaningen att sätta ihop en utställning om folkskolans utveckling.
I ett nyrenoverat rum i skolmuseet på Enebacken hänger nu många gamla skolklassbilder, skolplanscher, textilarbeten, böcker om läroplaner och man kan till och med hoppa hage, om lusten faller på.

Nationellt pågår en riksutställning på samma tema som för närvarande hänger på Valdemarsudde i Stockholm. Den kommer till regionmuseet i Kristianstad och visas där från och med den 22 oktober i höst.
– Parallellt med den nationella utställningen vill vi uppmärksamma Osbys skolhistoria, säger Marie Ljungdahl.

Arbetet med att framställa den lokala utställningen har pågått hela våren. Trojkan har samlat ihop material och skrivit texter till bilder och föremål.
De har även samlat ihop hopprep, bokmärken och kulpåsar för att illustrera vad man lekte med förr i tiden.
– Vi har fått plugga på, säger Ingar Björnfot, och under tiden har jag lärt mig mycket om textilslöjd förr i tiden. Man fick inte vara prålig då, eller utsmycka för mycket. Sömnad och stickning gick ut på att lära sig laga och lappa och skapa för husbehov.

Lagen om allmän folkskola kom 1842. Därefter har undervisningen utvecklats i många etapper. 1875 fanns det sju skolhus i Osbys omgivningar: Röna, Ekeröd, Slähult, Kalhult, Genastorp, Sibbarp och Nybygden. I Osby lär det ha funnits ett skolhus redan omkring 1730.
Målet med att göra den här utställningen är att belysa skolans historia. För att hitta historiska dokument har bland annat kommunens skolarkiv kommit till hjälp.

– Skolan berör alla och vi vill väcka intresse och låta så många som möjligt få tillfälle att känna igen sig och minnas sin egen skoltid, eller lära sig om hur andra haft det i skolan, säger Marie Ljungdahl.
De har bjudit in lärare i Osby kommun och på lördag är det alltså allmänhetens tur mellan klockan 14 och 16. Den som missar visningen nu på lördag har en chans till – på Hembygdsfesten i Osby den 13 augusti.

Men utställningen kommer hänga uppe ett år ungefär, så den som vill boka in ett besök kan göra det. Kontaktuppgifter finns på Hembygdsföreningens hemsida.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×