Annons

För­ny­bart i flyg­bräns­let är bätt­re än flyg­skatt

Opinion Cen­ter­par­ti­et vill ”fort­sätta jaga ut­släppen och inte re­san el­ler re­se­närerna”.
Opinion • Publicerad 17 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ob­li­ga­to­risk in­blandning av för­ny­bart i flyg­bräns­let på alla flyg som lyf­ter från svens­ka flyg­platser är ett för­slag från Cen­ter­par­ti­et. Knappt hade An­nie Lööf hunnit kom­ma ut med press­med­de­lan­det så svarade re­ger­ingen med att utlova en ut­redning om bland an­nat det­ta för­slag.

Re­ger­ingens ut­redning ska titta på även an­dra styr­me­del för att upp­muntra an­vändningen av bio­bräns­len inom flyget, vil­ket är po­si­tivt.

Annons

Cen­ter­par­ti­et vill ”fort­sätta jaga ut­släppen och inte re­san el­ler re­se­närerna”. Det är sam­ma stra­te­gi som för bi­lismen, där C kon­cen­trerat åt­gärderna på att sti­mu­lera för­ny­bara bräns­len mer än på straff­åt­gärder mot bi­lister som inte har möj­lig­het att byta bil.

Den svens­ka flyg­bransch­en har re­dan in­sett nöd­vän­dig­heten att an­passa flyget till ett sam­häl­le utan växt­hus­gas­ut­släpp och satt upp mål och in­lett ett ar­be­te för att bland an­nat hal­vera sin kli­mat­på­ver­kan till 2030. Med tan­ke på ut­gångs­lä­get är det ett re­la­tivt am­bi­ti­öst mål. Staten kan hjälp till ge­nom att sätta press på alla flyg­bo­lag att bi­dra till att nå det­ta mål.

Den här vägen är ef­fek­tivare än re­ger­ingens pla­ner på en flyg­skatt, som inte tar hän­syn till vare sig bräns­lets mil­jö­på­ver­kan el­ler av­stånd.

Bio­bräns­le till flyget är dyrare än fossilflygbensin, så även det­ta för­slag leder till hög­re kost­nad för flyget. Men det är mo­ti­verat efter­som det finns en sty­rande ef­fekt och inte slår blint som flyg­skatten.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons