Annons

Styrkorna krymper: ”Vi måste upp igen”

ÖSTRA GÖINGE På onsdag klubbas beslutet att dra ner räddningstjänstens bemanning i Östra Göinge.
Östra Göinge • Publicerad 17 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Som Norra Skåne tidigare har berättat kämpar kommunens deltidsbrandmän med brist på personal. Brandmännen har tidigare lyckats pussla ihop det så att man har hållit styrkor på 1+4 (en förman och fyra brandmän), men under våren har situationen blivit akut.

Missnöje med det nya centrala avtalet och oenighet om ett lokalt flexibilitetstillägg har bidragit till att situationen har dragits till sin spets och nu kan brandmännen inte längre hålla den önskade numerären (1+4).

Annons

Detta har lett till missnöje och oro bland brandmännen.

Bland annat krävs en styrka på 1+4 för att kunna genomföra rökdykning. Som läget är nu måste man invänta en andra styrka innan rökdykning kan påbörjas, vilket kan få förödande konsekvenser.

Deltidsbrandmän som Norra Skåne har varit i kontakt med fruktar att tredje man ska drabbas och i en riskbedömning av situationen lyfts ett antal faror med reducerade styrkor fram. Bland annat kan det få förödande konsekvenser vid brand i byggnad eller vid stora trafikolyckor.

Ärendet ”Förändring i bemanning av räddningstjänsten i Östra Göinge kommun” finns med på dagordningen vid nästa fullmäktigesammanträde och då ska beslutet att reducera styrkorna till 1+3 klubbas.

– Det här är ju ingen politisk fråga, det handlar om att vi behöver fler brandmän. Som det är nu har vi för få och då behöver vi gå ner till 1+3, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

Han säger att kommunen tillsammans med räddningstjänsten jobbar för högtryck för att rekrytera deltidsbrandmän och målet är att så snabbt som möjligt gå tillbaka till 1+4-bemanning.

– Så fort vi har rekryterat ska vi tillbaka till 1+4, det här ska vara högst tillfälligt.

Är det inte lite sent att inleda ett intensivt rekryteringsarbete nu?

– Man kan tycka att vi skulle ha påbörjat det tidigare, men tidigare har brandmännen lyckats fixa det. Nu har läget blivit akut och man fixar det inte längre om man inte blir fler. Så vi jobbar aktivt med det här, vi måste upp till 1+4 igen.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons