Annons

The­re­sa May feltänk för­vånar

Krönika May be­finner sig nu i räv­saxen och måste över­väga olyck­liga al­li­anser för att få som hon vill.
Opinion • Publicerad 17 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Hur tänkte The­re­sa May när hon kallade till ex­tra val i Stor­bri­tan­ni­en? När man ser val­re­sul­tatet är det oklart. Myc­ket vill ha mer, visst. Man kan all­tid längta ef­ter en stör­re ma­jo­ri­tet. Men det senaste året har varit po­li­tiskt tur­bu­lent, inte mi­nst för Stor­bri­tan­ni­en. Brexit, hot om yt­ter­ligare folk­om­röstning om skotsk själv­stän­dig­het och splitt­ring i ett an­tal po­li­tiska frå­gor. Det fanns in­get som tydde på att man lätt skul­le kun­na för­ut­sä­ga hur det ex­tra va­let i Stor­bri­tan­ni­en skul­le gå.

May gjorde till sy­nes en kraf­tig miss­be­dömning i att kal­la till val, inte mi­nst med tan­ke på att back­lash från be­svi­kna ”re­main”-rös­ta­re i en viss ål­der verkar ha varit det som av­gjorde till hen­nes nack­del.

Annons

La­bour­le­da­ren Je­re­my Corbyn, som står myc­ket långt till väns­ter och i svaga stunder ägnar sig åt en gans­ka po­pu­lis­tisk ”allt-åt-alla-po­li­tik”, har fått så stort väl­jar­stöd fast han har varit ifrå­ga­satt som par­ti­le­da­re på grund av trötta EU-an­häng­a­re. Va­len i både Stor­bri­tan­ni­en och Frank­ri­ke vi­sar att för­håll­nings­sättet till EU kan vinna och för­lora val.

May be­finner sig nu i räv­saxen och måste över­väga olyck­liga al­li­anser för att få som hon vill. Pro­testerna har varit hög­ljudda över för­slaget om sam­ar­be­te med bak­åt­strä­van­de De­mo­cra­tic Unio­nist Party, DUP. May har dess­utom ut­nämnt en per­son som tror att homosexualitet kan ”botas” till sitt ka­bi­nett.

Det är en in­tres­sant frå­ga var­för kon­ser­va­tiva så ofta hamnar i fäl­lan att de bort­ser från att so­cial­kon­ser­va­tism är ett an­nat djur än eko­no­misk och po­li­tisk kon­ser­va­tism? Plöts­ligt pratar man säng­kam­mar­frå­gor och abor­trätt, som om den kon­ser­va­tive väl­ja­ren gi­vet vill läg­ga sig i vad folk gör med sina kroppar, istäl­let för att värna lag och or­dning el­ler or­dning och reda i de of­fent­liga fi­nanserna.

Ar­be­ts­lin­jen och abort­lin­jen be­höver inte löpa pa­ral­lellt. Det är nå­got sorg­ligt och ovär­digt över det. Vem-ligger-med-vem-och-ska-det-verk­li­gen-vara-tillå­tet? Säng­kam­mar­po­li­tiken hör nu­me­ra Trump-ad­mi­nist­ra­tionen till, sna­ra­re än eu­ro­pe­iska kon­ser­va­tiva. Bör May sam­ar­beta med bak­åt­strä­va­re som DUP? Ska hon ut­nämna ho­mo­fober till sitt ka­bi­nett? Hit­in­tills finns in­get som tyder på att kon­ser­va­tiva väl­ja­re är in­tres­serade av det. För dem som är åskå­da­re till den trumpifierade Tory-tea­tern verkar det som en ovän­tat grav miss­be­dömning för att kom­ma från ett ru­ti­ne­rat par­ti.

Men The­re­sa May sit­ter kvar, trots stra­te­giska miss­tag. Ste­fan Löfven gjorde det­sam­ma. Det verkar vara en ny me­tod för eu­ro­pe­iska le­da­re: att hota med av­gång om man inte får som man vill och se­dan sitta kvar med då­rens en­vis­het, oav­sett.

Från EU-per­spek­tiv är det valets på­ver­kan på Brexitprocessen som är in­tres­sant. Ett ”hängt par­la­ment” utan tyd­lig ma­jo­ri­tet gör Brexitprocessen svårare att för­ut­sä­ga. Vi kan dock veta sä­kert att yng­re remainröstare, sär­skilt de mel­lan 25 och 44 år, har ut­tryckt miss­nö­je med re­ger­ingen May ge­nom val­ur­norna. Det är en in­fly­tel­se­rik grupp.

Det kan allt­så bli svårt för May att hålla på en ”hård Brexit” och be­hålla makten. En an­nan in­tres­sant tan­ke är att Stor­bri­tan­ni­en skul­le kun­na an­söka om med­lem­skap på nytt när de äl­dre Brexitväljare som drev val­re­sul­tatet dit inte läng­re röstar.

Fred­rick Fe­der­ley
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons