Marve Zellberg på tinkerhingsten Jake balanserar säkert på hästryggen. 40 kilo pojke på drygt 600 kilo häst. Foto. Stefan Olofson
Malva Tyrberg red hem guld i par med Elsa Tyrberg Helldal på skritt SM förra helgen. Foto. Stefan Olofson

20 killar och tjejer visade upp sin akrobatik till häst i ridhuset

Hässleholm Till balladen ur högtalarna rör sig Marve Zellgren på hästryggen, som om det vore en slottssal. Tinkerhästen Jake är lugn och skrittar följsamt fram i form med krökt nacke.

Jake vet precis vad han ska göra, för han är en van voltigehäst och en läromästare för de unga killarna och tjejerna, som älskar att utföra akrobatik på hästrygg.
På söndagen hade den ganska nybildade Föreningen Hässleholm Voltige uppvisning i ridhuset vid Österås.
På läktaren satt stolta och förväntansfulla föräldrar, syskon och kompisar för att titta på voltigörernas uppvisningar i lag och individuellt.

Förra helgen red de tävlande paren från Hässleholm hem guld, silver och brons i skritt SM i Våxtorp.
Och det ger givetvis självförtroende och framtidshopp för föreningen, som bildades i februari, efter utbrytning ur Hässleholms ridklubb.
– Voltigen var en del av ridklubben. Efterhand som voltigörerna blev fler ville vi gå vidare och ge mer. Därför bildade vi en egen förening. Nu kan vi satsa mer på ridningen. Vi får låna ridklubbens hästar. Dessa är skimmeln General och tinkern Jake, som även kallas irländsk cob, berättar Cecilia Tyrberg, ledamot i föreningen vars dotter Malva Tyrberg red hem guldet i par tillsammans med Elsa Tyrberg Helldal i skritt SM.

Malva var lite krasslig på uppvisningen och fick sitta på åskådarplats under söndagen. Hon längtar efter att föreningen ska få möjlighet att köpa in en galoppör. En önskan, som hon delar med alla i föreningen.
– Har man nått upp till en viss nivå i skritt så vill man fortsätta med galopp. Jag är 15 år nu och vill gå vidare med voltigen. Jag har ridit voltige i tre år nu, säger Malva Tyrberg.

Voltige kräver mycket träning för att man ska få den rätta balansen, smidigheten och styrkan.
Föreningen har 20 medlemmar och alla var med på uppvisningen i ridhuset för att visa sina färdigheter.
I voltige utgår man alltid kring laget och utgår kring en häst.
– Gemenskapen och umgänget med hästarna ger så mycket. Därför är det kul att rida och tävla i voltige, berättar Malva Tyrberg.
Till hösten drar föreningen igång träningen igen.

Dagens fråga

Har du drabbats av den senaste tidens tågkaos?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×