Fredrik Ekdala inspirerar på scenen på Kulturhuset i röda Salongen.
Från vänster; Thea Nilsson, Hanna Bengtsson och Jacklin Ali väntar på att Fredrik Ekdala intar scenen.
Årets sommarjobbare.
Fredrik Ekdala föreläser om arbetslivet och framtiden.

Fredrik Ekdala inspirerade årets sommarjobbare

Hässleholm I veckan samlades alla ungdomar som ska sommarjobba på en introduktionsdag på Kulturhuset för att få information och inspiration inför framtiden.

Kriteriet för att få ett sommar jobb är att man är född -00 eller -01. Det här året var det 384 ungdomar som ansökte och alla har erbjudits en plats.
De flesta ungdomar kommer att jobba inom kommunens förvaltningar. Det rör sig om äldreomsorg, barnomsorg, vaktmästeri, turism och administration. Det finns även jobb i föreningar i kommunen som några ungdomar har fått. De kommer att jobba med målning och trädgårdsarbete, café eller second hand. Ytterligare några ungdomar kommer att vara gatumusikanter i Kulturskolans regi och underhålla på olika håll i stan. Och vissa kommer att driva egna företag som sommarlovsentreprenörer.
Lönen är 60 kronor i timmen med undantag för sommarlovsentreprenörerna som även får en startsumma på 2000 kronor för att starta företag.

Tidigare i veckan har ungdomarna varit på en introduktionsdag på kulturhuset inför sommarjobbet. Där fick de information om till exempel vad man ska tänka på, på en intervju, vad man har för rättigheter och skyldigheter som anställd och hur det är att arbeta i Hässleholms kommun. Även praktisk information om hur det fungerar med löneutbetalning och närvarorapportering.
– Många ungdomar slutar skolan nu och ska ut i arbetslivet och det kan vara läskigt. Vi vill att de ska känna sig taggade.
­– Senare i veckan kommer dessutom alla 16-åringar få en halv dags utbildning arbetsmarknadskunskap, säger Malin Elfgren, samordnare.

Dagen syftade också till att ge ungdomarna en spännande start ut i arbetslivet. Fredrik Ekdala var på plats och höll en inspirations föreläsning om meningen med livet och varför vi jobbar.
Hans budskap till ungdomarna var att man alltid ska vara öppen för möjligheter som knackar på ens dörr. Möjligheterna känns ofta läskiga och är outforskad mark, men att man inte ska låta sig avskräckas.
–Har ni inte sett filmen ”Yes man” borde ni göra det, säger han på scenen till ungdomarna.
Han pratade även mycket om vikten av att det måste finnas mening med det man gör. Att pengar inte är ett grundläggande mänskligt behov, men att göra skillnad är det.

Jacklin Ali, Hanna Bengtsson och Thea Nilsson är alla födda år 2000 och ska sommarjobba i år. Jacklin ska jobba i en second hand butik och sparar för att kunna ta körkortet. Hanna kommer att jobba på dagis och vill spara ihop en buffert inför framtiden och Thea har fått jobb på en förskola och ska sommarjobba för att hon vill bli ekonomiskt oberoende.
–Här får man en inblick i hur det kommer att vara när man kommer ut i arbetslivet. Hur man ska bära sig åt. För många här är det helt nytt. säger Hanna Bengtsson.

Dagens fråga

Behövs flygplatsen i Kristianstad?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×