Barbro Kulldorff i Vittsjö blev 89 år gammal. PRIVAT BILD

En uppskattad lärare är död

Som tidigare meddelats har Barbro Kulldorff, Vittsjö, avlidit efter ett rikt liv. Hon blev 89 år gammal. Hon efterlämnar barnen Kristina, Martin och Stefan med familjer, inklusive barnbarnen Sara, Jenny, Annie, Diego, Finn och Oona.
Barbro föddes i Anderslöv, som dotter till handelsträdgårdsmästare Olof Jönsson och Anna, född Larsson. Från tidig ålder hjälpte de tre döttrarna till i familjeföretaget.
Som första flicka i samhället bestämde Barbro sig för att studera vidare på gymnasiet, vilket hon gjorde på Katedralskolan i Lund. Under lundaåren inleddes hennes långa tid som aktiv inom scouting och annan ungdomsverksamhet för KFUK och KFUM.
Efter utbildning till lärare i Landskrona och arbete på Kirsebergsskolan i Malmö blev Barbro 1954 anställd som ungdomssekreterare på KFUK:s riksförbund i Stockholm. I det arbetet reste hon under fyra år runt i landet för att hjälpa till att starta olika lokala ungdomsgrupper.
Hon arbetade också internationellt samt skrev om scouting och annan ungdomsverksamhet i tidningar och kalendrar.
Barbro deltog aktivt i samarbetet mellan KFUK och KFUM och sedan i sammanslagningen till en gemensam organisation. Det var då hon träffade sin blivande make Gunnar, så 1958 blev det även en sammanslagning på det personliga planet.
Efter att ha bott i Malmö och Lund flyttade de 1965 till Umeå som sedan blev deras hemstad i 50 år. Barbro tog väl hand om de tre barnen och hon var alltid mycket uppfinningsrik med att organisera aktiviteter för dem och deras vänner.
På Umeå universitet läste hon vidare till lärare i svenska för invandrare. Hon undervisade sedan på kursverksamheten fram till pensioneringen och var mycket uppskattad av elever från alla jordens hörn.
Efter Gunnars bortgång 2015 flyttade Barbro tillbaka till Skåne för att vara närmare barn och barnbarn.
I Vittsjö hade hon skog och sjöar runt omkring sig och hon tog långa dagliga promenader i de vackra omgivningarna. Barbro trivdes också mycket bra i Vittsjös föreningsliv och som volontär kände hon en stor mening med och tillfredsställelse över att återigen engagera sig i svenskundervisning för nyanlända.
Förutom familj, scouting och natur, var Barbro mycket intresserad av språk, litteratur, korsord, trädgård och olika kulturer.

×