Ingela Andersson, Gunilla Ståhl Carlsson och Maria Olsson är med och leder kursen för sommarvikarier i omsorgen i Hässleholm. Foto. Stefan Olofson

Vikarier på endagskurs för hemtjänst och omsorg

Hässleholm Bemötande, förflyttning, vårdhygien, nutrition och omvårdnad är några av de saker som sommarvikarier på Jacobsskolans introduktion få lära sig under en dag.

– Vi gör det i samarbete med kommunen. Rekryteringsbehovet är mycket stort. Alla som vill arbeta i hemtjänsten och omsorgen är oerhört viktiga, förklarar Ingela Andersson, enhetschef för hemtjänsten i Tyringe.
Hon är en av de som arbetar med introduktionskursen för sommarvikarierna en veckan före midsommarveckan. Hon tror att kursen blir ett sätt för många att få upp ögonen för hur kul det är att jobba i hemtjänsten.
– Alla får jobb som timvikarier under sommarperioden. Vi har annonserat hela våren och jag har plockat ut de flesta som ska arbeta i hemtjänsten.

Ingela Andersson och kollegan Gunilla Ståhl Carlsson, sjuksköterska, hoppas att vikarierna ska upptäcka fördelarna med yrket.
– Ingen dag är den andra lik och man ställs inför nya utmaningar hela tiden. Man ska ha en vilja att hjälpa och se den lilla människan. Dessutom måste man vara flexibel, säger Gunilla Ståhl Carlsson.
De tycker att det målas upp en fel bild av hemtjänsten och äldrevården i debatt och media.
– Mycket är problemorienterat och de positiva delarna, som överväger, kommer sällan fram, menar de.

Lönen beskrivs ofta som låg. Ingela Andersson håller inte med helt. Ingångslönen är 23 000 kronor i månaden i kommunens omsorgsyrken.
– Konkurrensen är hård mot sjukhusen, som betalar mer. Det gäller för kommunen att möta det menar Gunilla Ståhl Carlsson.

Dagens fråga

Tänker du på vad du slänger i toaletten?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×