Annons

Början på slutet för skolan?

VISSELTOFTA Visseltoftaskolan står utan lärare till årskurs 3-6 i höst – eleverna flyttas till Osby.
Osby • Publicerad 21 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är knappast första gången Visseltoftaskolans framtid är osäker. Så sent som i fjol var det också problem med att rekrytera lärare men till slut nappade en lärare från Markaryd, Ann-Sofie Brink.

Efter ett år valde hon dock att sluta. Till Norra Skåne sa hon att hon hade trivts bra på skolan, men eftersom hon var tjänstledig från sitt gamla jobb var hon tvungen att fatta ett beslut – och beslutet blev att lämna Visseltofta och återvända.

Annons

Brink menade när hon lämnade att det var svårt att få tillräckliga resurser till skolan och att hon inte fick tillräckliga möjligheter att utnyttja sitt IT-intresse och bedriva undervisning med hjälp av modern teknik.

Under hela våren har rekrytering av en ny lärare pågått, men ännu har ingen anställts.

– Eftersom det är fyra årskurser med olika kursplaner och ämnen blir det svårare att hitta en behörig och legitimerad lärare, kommenterar Jessica Jönsson, grundskolechef.

– Elever och föräldrar är väldigt nöjda med skolan och det är en väl fungerande enhet som inte hade några anmärkningar vid skolinspektionens tillsyn. Vi hoppas verkligen att någon vill ta chansen och söka tjänsten.

Nu förlängs rekryteringstiden till den 29 juni, men om kommunen inte hittar någon lärare görs en tillfällig omorganisation som innebär att Visseltoftaeleverna i åk 3-6 erbjuds plats på någon av skolorna i Osby.

Roger Nilsson i föräldraföreningen i Visseltofta är kritisk till kommunens agerande.

– Man sitter där man sitter av en anledning. Man lyckas inte anställa någon om man inte framställer kommunen som en attraktiv arbetsplats. Det känns som att man genom åren har underminerat skolan, säger han.

Bristen på information har skapat irritation och osäkerhet bland föräldrarna. Vid en diskussion med rektorn tidigare i vår var beskedet att skolan under alla omständigheter skulle drivas vidare.

– Sen var det knäpptyst – fram till det här mejlet om att vi skulle välja en alternativ skola trillade in, säger Roger Nilsson.

Det handlar om ungefär 20 elever som flyttas från skolan om inte en lärare dyker upp inom de närmaste dagarna.

Annons

Och Roger Nilsson fruktar att det kan vara början på slutet för Visseltoftaskolan.

– Ja, det är en stor risk. Jag har svårt att se att eleverna som flyttas nu ska komma tillbaka till Visseltofta även om man skulle lyckas rekrytera en lärare i framtiden. Då blir det problem med elevunderlaget. Och vad blir nästa drag? Att lägga ner F-3? Och sen? Lägga ner fritids? Och förskolan? Risken är att det här bara är början, säger han.

– Som jag ser det är intresset att bedriva skola i Visseltofta lågt.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons