Annons

Rekord i jordgubbsfältet

Hässleholm • Publicerad 22 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Per Kristensen var en av många som passade på att plocka jordgubbar i Anders Perssons odling i Kvistalånga på onsdagen. Kylar och frysar ska fyllas till midsommar och framåt.

På avstånd såg det ut som stora fåglar, som slagit ser ner på fältet och betade av de långa raderna av det röda guldet.

Annons

Anders Persson tog över jordgubbsodlingen som hans farbror startade 1976.

– Det såg lite dåligt ut i april när frosten slog till några gånger. Men sedan har vädret varit perfekt. Tillväxten har varit mycket bra. Gubbarna har vuxit i lagom takt, eftersom det inte har varit för varmt den senaste tiden. Bären är fina och stora. Det är ett riktigt kanonår för jordgubbar. Det bästa så länge jag kan minnas, säger Anders Persson.

Veckan före midsommar är det stor rusch i jordgubbsraderna, som spänner över sju hektar. Folk kommer från när och fjärran för att plocka.

I dag är det jordgubbssorterna rumba, florence och honeoye, som gäller.

Lotta och hennes pappa Göran lägger 30 kilo gubbar vid invägningen.

Det tog 45 minuter att få ihop den mängden. Han och dottern har hunnit med ett par lika stora laddningar tidigare. Mycket ska syltas, saftas och frysas in till vintern.

Göran tycker att dagens sorter är bleka kopior av barndomens smaker.

– Förr var det zephyr och zengana, som odlades mest. De smakade mer. Då var det ganska ovanligt med jordgubbar till midsommar. Men nya sorter och ny odlingsteknik gör att vi kan plocka bären en bra bit före midsommar.

– Zengana och Zephyr är för känsliga att odla. De är lite lösare och håller inte lika länge. Dagens sorter är bättre på det viset, säger Anders Persson.

Säsongen fortsätter i en månad framåt. I Skåne mognar bären först och vill man plocka färska jordgubbar i slutet på juli och i augusti kan man göra det i Norrland.

bild 1/3
Lotta med pappa Göran väger in 30 kilo självplockade jordgubbar. Bären ska syltas och saftas.               Foto. Stefan Olofson
Det är roligare att äta jordgubbarna än att plocka dem, tyckte den här lilla flickan.                                                                                                              Foto. Stefan Olofson
Per Kristensen tyckte att jordgubbarna var smakrikare förr.      
                                                                                    Foto. Stefan Olofson
Lotta med pappa Göran väger in 30 kilo självplockade jordgubbar. Bären ska syltas och saftas.               Foto. Stefan Olofson
Det är roligare att äta jordgubbarna än att plocka dem, tyckte den här lilla flickan.                                                                                                              Foto. Stefan Olofson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons