Annons

Papegojan Holger är på vift

Immeln Flög från sina ägare i Immeln för en vecka sedan.
Osby • Publicerad 27 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Holger Danske är en grå jako med en rödfärgad stjärt vars vänstra näsborre är större än den högra. Han fick smak för livet utanför buren efter att Andreas Ekstam, ägare och make till Annika Ekstam, burit honom på sin axel en dag ute i trädgården i förra veckan.

– Han har inte flugit tidigare och har suttit i en stor bur i 25 år.

Annons

– Det kom som en väldig överraskning för oss, säger Annika Ekstam.

Holger flög till ett träd hos grannen där han stannade en timme samtidigt som ägarna gjorde fruktlösa försök att få ner jakon. Därefter flög Holger in i natten i mot ett skogsområdet i riktning mot Arkelstorp.

Annika Ekstam har fortfarande förhoppningar om att finna honom vid liv men tiden är dyrbar för Holger som är van vid att bli matad.

Kännetecken för Holger är att han brukar vissla och säga ”Ho-ho”. Men den som tror sig se papegojan uppmanas att inte själv försöka fånga in honom.

– Mitt råd är att vända sig till min make. Han kan bitas och om han ser någon främmande så finns det en risk att han skräms, säger Annika Ekstam.

Dottern Hanna Ekstam är också involverad och har satt in en efterlysning på facebook.

– Jag går omkring och försöker ropa på honom, men jag känner mig ganska maktlös.

Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons