Annons

Folkkär skådespelare är död

Personligt Trots att han bara blev 56 år hann skådespelaren Michael Nyqvist med en lång och bred karriär bakom kameran.
Personligt • Publicerad 28 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Han föddes i Stockholm 1960 och levde sitt första år på barnhem innan han adopterades.

Det var under tiden som utbytesstudent i Omaha, Nebraska, som han fick upp ögonen för teaterscenen. Hemkommen till Sverige igen sökte han till Danshögskolan men bytte inriktning och gick istället Birkagårdens teaterskola. Därefter blev det Scenskolan i Malmö.

Annons

Han slog igenom för allmänheten som polis i Beckfilmerna Lockpojken, Mannen med ikonerna, Pensionat Pärlan, Öga för öga, Vita nätter och The Money Man samt i Lars Noréns uppsättning av Personkrets 3:1 på Dramaten 1998.

Han var fram till sin död en del av de fasta ensemblen på Kungliga Dramatiska teatern.

På den stora filmduken gjorde han sig känd i Lukas Moodyssons Tillsammans, en roll som nominerade honom till Guldbaggen för bästa manliga biroll.

Genom åren har vi sett Michael Nyqvist i en rad olika filmer och tv- serier.

För sin roll som Benny Söderström i filmen Grabben i graven bredvid, belönades han med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.

Han nominerades även till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i Så som i himmelen. Den filmen Oscarsnominerades också för bästa utländska film.

2009 gjorde han rollen som journalisten Mikael Blomkvist i Stieg Larsson Millennium-trilogie: Män som hatar kvinnor, Luftslottet som sprängdes och Flickan som lekte med elden.

Han gjorde även filmer i Hollywood, Abduction (2011) och Mission Impossible - Ghost Protocol (2012).

Flera böcker blev det. I När barnet lagt sig (2009) beskrev han letandet efter sina biologiska föräldrar och tiden på barnhemmet.

Han talade även om detta i radioprogrammet Sommar.

Annons

Boken Dansa för oss (2013) beskrev hans yrkesliv.

Michael Nyqvist spenderade även en stor del av sitt liv på teaterscenen – på Dramaten, Chinateatern och Stadsteatern i Stockholm. På 80-talet verkade han på Scenskolan i Malmö.

I den långa roll-listan kan nämnas: Skuggpojkarna (2001), Wallander - Mastermind (2005), Underbara älskade (2006) och Bröllopsfotografen (2009).

För Den bästa av mödrar (2005), nominerades han till Guldbaggen för bästa manliga biroll.

Han fick en Guldbagge för bästa manliga biroll i Den allvarsamma leken (2016), som skulle bli hans sista roll framför kameran.

Närmast anhöriga är makan Catharina och barnen Ellen och Arthur.

bild 1/2
Guldbaggen för bästa film till Män som hatar kvinnor. Från vänster Sören Staermose, Noomi Rapace, Michael Nyqvist och Stellan Skarsgård. 
Foto: Roger Vikström/SCANPIX
Skådespelaren Michael Nyqvist blev 56 år gammal. Hans sista roll blev i Pernilla Augusts film Den allvarsamma leken. 
Foto: Linn Malmén /TT
Guldbaggen för bästa film till Män som hatar kvinnor. Från vänster Sören Staermose, Noomi Rapace, Michael Nyqvist och Stellan Skarsgård. 
Foto: Roger Vikström/SCANPIX
Skådespelaren Michael Nyqvist blev 56 år gammal. Hans sista roll blev i Pernilla Augusts film Den allvarsamma leken. 
Foto: Linn Malmén /TT
Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons