Annons

Kvinna fick sneda ben efter knäoperation

Hässleholm • Publicerad 28 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Kvinnan drabbades efter sin operation av en allvarlig komplikation med gravt felställda ben, vilket ledde till svår smärta med sömnsvårigheter som följd. Istället för att få lättare att gå blev det svårare.

– Skadan kunde undvikits om operatören varit uppmärksam på en eventuell svaghet i benen, gjort annat val av proteser, sågat och satt in dem korrekt och fixerat dem. Mycket anmärkningsvärt är att ingen röntgen gjordes före hemgång efter operationen! skriver kvinnan själv i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Hon är mycket kritisk till läkaren.

– Han svarar inte på frågor och väljer att inte kommentera mitt brev till honom. Han bemöter mig arrogant, nonchalant och irriterat, påpekar hon i sin anmälan.

Läkaren hävdar å andra sidan att en röntgen efteråt inte hade kunnat förhindra den olyckliga utvecklingen.

Patienten både behandlades och följdes upp på ett optimalt sätt. Om hon hade valt att fortsätta behandlingen i Hässleholm hade hon blivit revisionsopererad mycket tidigare.

Istället vände sig kvinnan till andra läkare som hon kände större förtroende för och väntade vid tiden för anmälan på en återställande operation i Lund.

Inspektionen för vård och omsorg som nu utrett händelsen ställer sig delvis på patientens sida.

Den valda operationsmetoden var visserligen rimlig – men en röntgen skulle ha gjorts både efter operationen och vid kvinnans återbesök.

I de fall någon röntgenkontroll inte genomförs rutinmässigt ska man vara mycket frikostig med en röntgenkontroll då sjukdomsförloppet avviker från det förväntade, som i detta fall, påpekar IVO, som uttrycker kritik mot att den opererande läkaren inte ordnade en snabb röntgenundersökning vid kontrollen efter cirka sex veckor.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons