Annons

”Ordet lagom är det värsta jag vet”

Personligt –Det är essentiellt att ha roligt varje dag. Det finns inget djupare än det, säger Christian Haglund som fyller 50.
Personligt • Publicerad 28 juni 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Christian Haglund firar idag sin 50-årsdag. FOTO: SARA ALMOSAIBI JASAS
Christian Haglund firar idag sin 50-årsdag. FOTO: SARA ALMOSAIBI JASAS

Christian Haglund är född och uppvuxen i Hässleholm. Vid 16 års ålder blev han svensk ungdomsmästare i boxning.

– Jag älskade det. Det var en fysisk fostran. Jag tränade fyra-fem gånger i veckan och det var ett fin brödraskap.

Annons

Och att älska eller att hata är vad Christian Haglund gör. Konceptet lagom är inget han förstår sig på.

– Jag gör antingen något helhjärtat eller så gör jag det inte alls.

Det är i enlighet med det mantrat Christian Haglunds liv hittills har utspelat sig.

Efter gymnasiet gjorde han militärtjänst, sedan reste han runt i världen i omgångar.

– Jag backpackade och var på resande fot i sju månader. Jag har dykt i Maldiverna, Thailand, Malawi och Florida. Min pappa flyttade runt i södra Afrika och jag var ofta där och hälsade på. 1989 var jag i Rwanda och tittade på bergsgorillor. Vi var på vandringssafari. Kontinenten Afrika ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Kontakten med Norra Skåne var tidig.

– När jag var 19 år och skulle åka till Kenya, gick jag förbi Norra Skånes kontor och frågade ifall de ville ha ett resereportage från Mount Kenya. Det ville dem. Efter det producerade jag ett resereportage i månaden.

Han träffade sitt livs kärlek 1994 och gifte sig med henne 1997 på sin födelsedag. Idag firar han alltså utöver sin födelsedag, 20 års äktenskap med sin fru Monica Schaller Haglund.

Han började jobba på elektronikkedjan Expert och kort efter det började hans karriär som chef inom sälj och marknadsföring ta fart.

Han har varit platschef på Polia, säljchef på Radio Energy och marknadschef på Jamo.

Annons

– Akademisk bakgrund i all ära. Men många gånger handlar det inte om vad du kan bevisa på papper utan om vad du kan leverera. Jag hade rätt drivkraft och hade visat tidigt att jag kan leverera.

Efter tiden på Jamo gick Christian Haglund in i väggen. Han bor och bodde då vid en hästgård och äger tillsammans med sin fru 40 hästar.

Han valde att säga upp sig och åkte till USA för att utbilda sig till hästtandläkare.

– Jag är insatt och visste att det fans en efterfrågan på hästtandläkare.

Efter utbildningen reste Christian runt och behandlade hästar på rid- och travstallar. Men affärsådran ville ta plats. Han startade företaget Haglund Sweden AB där han importerade hästsport produkter från Asien. Med det jobbet kom en till kärlek, att resa.

– Jag reste runt mycket i Kina och Indien och letade leverantörer.

För fyra år sedan sålde Christian Haglund verksamheten eftersom han återigen ville hålla på med renodlad sälj och marknadsföring. Då sökte han jobbet som marknads- och säljchef på Norra Skåne.

–Jag sökte nya utmaningar och uppdraget här var att frigöra marknad och försäljning. Skånska Dagbladet och Norra Skåne är samma företag men det är viktigt att vi tar hänsyn till Norra Skånes unika möjligheter.

–En bra säljare älskar att göra affärer. Har en drivkraft och kan överföra energi. Att sälja handlar mycket om att lyssna, inte prata, som många tror.

Christian Haglund berättar vidare att trots ”tidningens dödsålder” och alla utmaningar branschen står inför så älskar han, i vanlig ordning, sitt jobb.

Annons

– Norra Skåne har aldrig tidigare haft så många läsare som idag. Det är fler än hälften av alla i den här regionen som läser Norra Skåne.

– Det är viktigt för oss att utvecklas digitalt och att kunna ta betalt för digitalt innehåll. Men det är en central fråga för alla mediehus.

Hur firar du din 50-års dag?

– Väldigt litet. Jag ska vara med närmaste familjen idag och bjuder istället på en resa framöver.

– Var är inte bestämt än, men det ska finnas ett aqualand, det älskar jag!

Vad har 50-åriga du att säga till 30-åriga du?

– Jag hade inte gjort något annorlunda. Jag har alltid gått efter det jag vill och är väldigt all-in. Det handlar om att trigga vem man är. Jag har velat resa och satsa stenhårt på en karriär, och det har jag gjort.

– Men en sak jag alltid brukar säga till mina barn är att människor nu för tiden ofta brukar sätta sitt ego och sig själv i första rummet. Och att när det kommer till karriär bör man alltid låta plikten mot till exempel företaget komma i första hand.

Vad är den viktigaste lärdomen du har fått av livet hittills?

– Att det är essentiellt att ha roligt varje dag. Det finns inget djupare än det. Min största fasa är att bli en 80-årig, bitter man.

Sara Almosaibi Jasas
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons