Annons

Tryckeriet lämnar Hässleholm

Hässleholm Det är en blandning av framtidsoptimism och separationsångest
Hässleholm • Publicerad 28 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Tryckaren och maskinoperatören Rickard Andersson, 40 år, rotar i plastcontainern bland dammiga ark och daterade kalendrar.

– Jag tror att jag slängde den här, säger han.

Annons

Under en kartong hittar han det som han letar efter. Ett omslag från den feministiska tidskriften Bang, prytt av den amerikanska rapparen Nicki Minaj. Omslaget trycktes på Norra Skåne Offset 2014, när Rickard Andersson också började arbeta på tryckeriet i Hässleholm.

– Jag minns att jag var i Göteborg med mina vänner och jag såg det här omslaget på Pressbyrån. Det kändes kul att det var jag som hade varit med och tryckt det. Därför har jag sparat det tills nu, säger han och lägger tillbaka omslaget bland resten av det som ska slängas.

Personalen städar ut det gamla tryckeriet i Hässleholm. Snart flyttar de en dryg maraton västerut – till Klippan. Tryckeriet har 15 anställda och alla ska följa med.

För ungefär ett år sedan stod det klart att tryckeriet byter ägare. Från AB Skånska Dagbladet (som också äger Norra Skåne) till Ljungbergs Tryckeri AB.

Mats Hansson, 64 år, är VD på Norra Skåne Offset och har arbetat på tryckeriet i 30 år. Han sitter på sitt kontor som snart ska flytta, men han lämnar inte Hässleholm förrän alla maskiner är flyttade.

Enligt honom känns flytten till Klippan som en bra sak och han tror att samarbetet med de nya ägarna kommer att fungera bra.

– Det är alltid en otrygghet när något förändras, men jag tror att den här förändringen kommer att bli riktigt bra, säger han och bläddrar i ett exemplar av Expo, tryckt i Hässleholm.

– Det är ju klart att det känns vemodigt när jag har varit på samma plats i 30 år. Personalen rycks ju också upp ur sin vardag och ska påbörja en ny era någon annanstans. Det kan ju kännas konstigt.

Enligt Mats Hansson ska verksamheten inte förändras så mycket. Den största skillnaden från innan är att arbetsplatsen flyttas från en ort till en annan.

De anställda på tryckeriet dricker kaffe i fikarummet. Många har arbetat här länge och gruppen känner varandra väl. De suckar när de tänker på att de ska börja pendla med kollektivtrafiken. Flera bor i Hässleholm men Rickard Andersson ska pendla från Vinslöv. Något som kommer att ta ungefär en timme, enkel väg.

Annons

– Egentligen hade jag ju velat lägga den tiden på något annat, säger han.

Efter den sista augusti ska flytten vara färdig. Arbetskamraterna på tryckeriet färdigställer det sista, flyttar pallarna med stora pappersark och rengör maskinerna. Rickard Andersson polerar koncentrerat den pipande jätteapparaten.

– Många vet inte vad en tryckare gör, men det handlar mycket om att kontrollera så att allt fungerar som det ska. Det är ett ganska monotont arbete men jag trivs, säger han och får medhåll från kollegan Fredrik Svensson, 44 år.

Totalt har tryckeriet funnits i 116 år. Fredrik Svensson har blandade känslor inför framtiden.

– Varumärket finns ju kvar, men tryckeriet försvinner ju från Hässleholm. Det är något som går i graven, säger han.

bild 1/5
stående
Rickard Andersson minns när han såg tidskriften Bang i Göteborg. Den amerikanska rapparen Nicki Minaj pryder omslaget. Foto: Erik Nilsson
Mats Hansson, VD, är vemodig men positiv över förändringen.
Från vänster till höger: Rickard Andersson och Fredrik Svensson.
Personalen polerade maskinen som snart monteras ner och flyttas.
stående
Rickard Andersson minns när han såg tidskriften Bang i Göteborg. Den amerikanska rapparen Nicki Minaj pryder omslaget. Foto: Erik Nilsson
Erik Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons