Annons

Nu tar Linnea Henriksson ton i Allsången

Publicerad 10 juli 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Linnea Henriksson uppträder på Allsång på Skansen. Bilden är tagen i samband med pressträffen för årets artistsläpp på Skansen. 
Foto: Christine Olsson/TT
Linnea Henriksson uppträder på Allsång på Skansen. Bilden är tagen i samband med pressträffen för årets artistsläpp på Skansen. Foto: Christine Olsson/TT

Senast tidningen pratade med Linnea Henriksson var vid släppet av singeln Säga mig. Cirka tre månader senare, 12 maj, kom hennes nya singel Släpper allt, som hon sjunger tillsammans med stockholmsduon Norlie & KKV. Ett samarbete som hon beskriver som superkul.

– Det är roligt att hitta folk som man klickar med. Det blir också naturligt att skapa något ihop.

Annons

Hon hade redan låten på gång, när hon tillfrågade duon om de ville vara med. Släpper allt är en ”kompislåt”, så att få göra den tillsammans med goda vänner passade som handen i handsken.

– Grunderna fanns när Norlie & KKV gjorde entré, men jag visste att de kunde förstärka känslan jag ville ha. Det som är kul med samarbeten är att det blir lite friare. Man möts någonstans, låten måste kännas ”oss”.

Tematiken i Linnea Henrikssons låtar är ofta brusten kärlek, en tematik som många av Norlie & KKV’s låtar delar.

– Några av mina låtar kanske flirtar lite med en mer positiv känsla, men för dem så var nog Släpper allt deras första positiva låt. På så sätt gjorde vi något som ingen av oss gjort tidigare. Det är så det ska vara med samarbeten tänker jag, att det blir något nytt.

Linnea Henriksson pratar om vikten av att lyssnaren ska kunna göra låten till sin egen.

– Andra ska kunna göra den till sin och sin kompis låt, eller kanske sin och sin syrras. Från det att jag har släppt en låt är den inte min längre. Den ska hitta hem hos andra, säger hon.

I morgon väntar turnégig i Luleå, innan hon ska vidare mot Sundsvall och så småningom Docksta, men innan dess blir det en avstickare till Skansen. Linnea Henriksson gästar Allsång på Skansen tisdag 11 juli, och Lotta på Liseberg den 31 juli.

– Det är viktigt med program som välkomnar och bjuder in. Som är hjärtliga och inte på något sätt är exkluderande. Det är kul att få vara med och skapa den platsen, där en delaktig publik behövs för att det ska kunna bli ett program. Det är kul med program där alla får vara med.

Längre fram på sommarschemat väntar Malmöfestivalen, där Linnea Henriksson kommer att uppträda för tredje gången. Malmö är en av många hemstäder för Linnea Henriksson.

– Malmö känns hemma, inte bara för att jag tidigare bodde där, utan för att mina bästa vänner finns i Malmö, Halmstad känns hemma för att det var där jag växte upp, och Stockholm känns hemma för där bor jag nu.

Annons

Hon minns särskilt en spelning i Malmö; 2014, när hon senast uppträdde på Malmöfestivalen.

– Det började regna och var väldigt kallt. Det var inte så kul för publiken, det fortsatte vräka ner regn men alla stod kvar. Det blev en riktig ”vi-gör-det-här-tillsammans-känsla”. Det är ett fint turnéminne som jag plockar fram ibland, berättar Linnea Henriksson.

Hon befinner sig mitt i turnén som varar fram till mitten av september, då hon avslutar på Gröna Lund. Samtidigt som turnén är hon också mitt i arbetsprocessen av sitt kommande album, som skiljer sig från de två tidigare.

– Jag har fyllt 30 år nu, och jag tänker på andra saker nu än vad jag gjorde för några år sedan. Det märks i albumet. Man kan inte annat än utgå ifrån sig själv, menar hon.

Någon 30-årskris har inte infunnit sig, Linnea Henriksson berättar att hon landat i livet.

– Det är en lyx att bli äldre bara av att leva. Jag har missat det här med att ha en 30-årskris.

På turnén spelar hon några av de nya låtarna, vilka inte finns som släppta singlar ännu.

– Det har inte gått så lång tid mellan att skriva låtarna till att sjunga dem live, vilket känns lite speciellt. De äldre låtarna har jag en viss distans till. När jag sjunger de nya finns det en viss nerv, eftersom jag faktiskt lever de låtarna off stage. De pågår ju nu. Men det är bara bra, jag vill ha lite spänning också, konstaterar hon.

Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons