Annons

Orolig för trafikolyckor

Tyringe Bilisternas hastighet på Malmövägen för högs
Hässleholm • Publicerad 11 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Brita Nilsen har bott i sitt hus vid Malmövägen i elva år. Längs vägen ligger en skola, vårdcentral och sporthall och mellan 15 augusti till 15 juni är det 30 kilometer i timmen som gäller mellan klockan 7-17.

Under sommaren höjs den tillåtna hastigheten till 50 kilometer i timmen, men Brita Nilsen menar att bilisterna kör snabbare än så. Hon oroar sig för att en trafikolycka ska ske.

Annons

– Det är ju barn som drabbas, ofta är det de som inte tänker på trafiken, säger hon.

Brita Nilsen menar att med skola och sporthall så är det stor risk att barn blir påkörda eller skadade. Skolan har ett högt staket uppsatt runt skolgården.

Den höga hastigheten är också en fara för de många barnfamiljer som bor i området, menar Brita Nilsen. Hon har alltid upplevt att bilisterna kör snabbt längs vägen, som har flera övergångsställen.

– De kör värst på morgonen och runt klockan fem, sex på eftermiddagen. Nu är skolan stängd, men de håller inte hastigheten när den är öppen heller.

Brita Nilsen har ringt kommunen, men blivit hänvisad att ta kontakt med Trafikverket. Trafikverket har hon försökt nå utan att lyckas komma fram.

– Kommer det bara upp kameror skulle problemet lösa sig. Det är allt jag önskar, säger Brita Nilsen.

Hon har inte sett några olyckor än, men menar att det bara är en tidsfråga.

På trafikverkets hemsida står det att trafiksäkerhetskameror placeras där de gör mest nytta, där hastigheten är hög och risken för olyckor är stor. Det står även att de flesta kameror sitter på vägar som har 70-80 kilometer i timmen, och några på vägar med 50-60 kilometer i timmen.

Enligt information på deras hemsida utgår Trafikverket ifrån starkt trafikerade sträckor som har en bakgrund med många skadade eller dödade personer, när de sätter upp trafiksäkerhetskameror.

Trafikverket utgår ifrån sträckor där hastigheten brukar vara mycket över den tillåtna och tillsammans med polisen ska Trafikverket välja ut de vägar som behöver kameror.

Annons

Trafiksäkerhetskamerorna är placerade där de gör mest nytta. Kamerorna är placerade för att sänka hastigheten och rädda liv på de vägar där vi har höga hastigheter och risken för olyckor är stor.

– Så fort bilister ser en trafiksäkerhetskamera så sänker de hastigheten, säger Brita Nilsen, som menar att kameror behövs.

Tidningen har försökt nå Trafikverket utan att lyckas.

bild 1/2
Brita Nilsen vill kämpa för att trafiksäkerhetskameror sätts upp på Malmövägen.
Brita Nilsen menar att det ofta är tung trafik som kör på Malmövägen, så som lastbilar och traktorer.foto: bella bryngelson
Brita Nilsen vill kämpa för att trafiksäkerhetskameror sätts upp på Malmövägen.
Brita Nilsen menar att det ofta är tung trafik som kör på Malmövägen, så som lastbilar och traktorer.foto: bella bryngelson
Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons