Annons

Straffa inte alla för en prin­cips skull

Opinion De or­ga­ni­sa­tioner som fogar sig i Trumps be­slut att mot­verka aborter ska inte läng­re få svenskt bi­stånd.
Opinion • Publicerad 12 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett av de förs­ta be­slut som pre­si­dent Trump fattade var att stoppa allt bi­stånd till or­ga­ni­sa­tioner som ar­betar för sä­kra aborter. Ome­del­bart be­slutade Sve­ri­ge och flera an­dra länder att för­söka kom­pen­sera de or­ga­ni­sa­tioner som drabbas av Trumps bann­bul­la, så att verk­sam­heterna ska kun­na fort­sätta.

Var­je år ge­nom­fö­rs över 21 mil­joner osä­kra aborter i världen, en­ligt WHO, där­för att aborter är för­bjudna i mån­ga länder el­ler för att vär­den är otill­räck­lig. Som följd av det dör 47 000 kvin­nor var­je år.

Annons

Där­för är det vik­tigt att kvin­nor som ser sig nöd­sa­kade att ge­nom­fö­ra en abort får det stöd och den hjälp som be­hövs. Prin­cipen att kvin­nan ska få be­stämma över sin egen kropp är vik­tig över­allt, oav­sett vil­ken re­li­gi­ös el­ler po­li­tisk upp­fattning som vill sty­ra.

Sve­ri­ge ge­nom bi­stånds­or­ga­ni­sa­tionen Sida tar nu ännu ett steg. De or­ga­ni­sa­tioner som fogar sig i Trumps be­slut att mot­verka aborter ska inte läng­re få svenskt bi­stånd. De pengarna ska an­vändas där de gör mer nyt­ta, ge­nom or­ga­ni­sa­tioner som ock­så kan tänka sig att ar­beta för sä­kra aborter.

För­hopp­nings­vis ge­nom­fö­rs Sidas po­li­cy med för­stånd. Det finns or­ga­ni­sa­tioner, som Rädda Barnen in­ter­na­tio­nellt, som ser sig tvingade att följa Trumps lin­je men som ge­nom sina na­tio­nella or­ga­ni­sa­tioner ar­betar fritt i mån­ga länder. Är verk­sam­heten vik­tig och bra bör inte Sida straffa or­ga­ni­sa­tioner för en prin­cip.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons