Full fart under veckan är det vid GP-museet i Råbelöv där man arbetar inför lördagens jubileumsdag för att minnas VM-tävlingen 1957. På bilden syns Ros-Marie Andersson, Bertil Dahl, Örjan Åberg, Jan Folkesson, Sven Bjärlestam, Rickard Bruzelius och Jonas Bruzelius. Foto: TOMAS GUSTAVSSON

De hoppas på en ny GP-invasion i Råbelöv

Åren 1955 till 1957 kom mellan 30 000 och 80 000 åskådare till Skåneloppet för sportbilar i Råbelöv.
– Det kan vi inte räkna med på lördag men vi hoppas förstås på att många vill uppleva lite motorhistoria, skrattar Rickard Bruzelius som tillsammans med sonen Jonas Bruzelius står i navet till den jubileumsdag runt den sista stora biltävlingen på Råbelövsbanan 1957.

När vi besöker det gamla fruktpackeriet på Råbelöv, vilket numera är omgjort till Grand Prix-museum, är dock inte Rickard och Jonas Bruzelius ensamma. Ytterligare en handfull entusiaster i den förening som numera administrerar museet är på plats. Det spikas retroskyltar och hängs upp banderoller för att ge 60-årsjubileumet en vintage-look som skall höja stämningen.
– Jag gillar ju själv att hålla på med grafiska projekt och bland annat har vi gjort nya skyltar av original från 1957 och tillverkat banderoller, berättar Jonas Bruzelius och pekar på hur området utanför själva museet skall disponeras på lördag.

– Imorgon fredag kommer Hässleholms Motorklubb med den ramp, som man brukar använda vid sina rallytävlingar, och den blir lite av centralpunkt för flera saker under lördagen.
Ett intressant inslag bland alla sportvagnar och TT-hojar är också de rundturer med en Volvobuss, modell 1957, som genomförs under dagen längst hela den 6,7 kilometer långa banan.
Ett stort antal förare, vilka fanns med under tävlingsepoken mellan 1952 och 1961, har bjudits in och Jonas Bruzelius hoppas på att flera skall dyka upp.
– Hög medelålder på veteranerna så det blir nog ”dagsformen” som avgör om en del av dessa kommer, säger Johan Bruzelius som dock fått klartecken från bland andra Bosse ”Krevad” Granath, som körde i roadracingtävlingen 1961, Daniel Gustavsson och Ryno Johansson.

Från museets sida kommer mer än hälften av de 50-talet medlemmarna att finnas på plats för att föra arrangemanget i hamn.
– Meningen är att här skall finnas något för alla och att man skall kunna välja på att antingen köpa en korv eller äta en riktig middag, säger Jonas Bruzelius som satsat hårt på att marknadsföra arrangemanget.
– Som ett exempel har vi tryckt upp 10 000 reklamvykort vilka delats ut vid andra motorarrangemang i landet så den biten kan vi inte klaga på.
Noterbart också att de som dyker upp på lördag med ett fordon registrerat 1957 eller tidigare kommer att ha fri entré till arrangemanget.