Annons

Skapa lag­liga al­ter­na­tiv för ned­laddning

Opinion En vik­tig or­sak till ned­laddningen är att det inte går att få tag på filmerna el­ler tv-se­rierna på nå­got an­nat sätt.
Opinion • Publicerad 13 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Ned­laddning av upp­hovs­rätts­skyd­dat ma­te­ri­al på in­ter­net fort­sätter i oför­mins­kad om­fattning, trots lag­stiftning för att för­hindra det. Hälften av alla unga vux­na (16-29 år) laddar ned ma­te­ri­al olag­ligt.

Det är inte för­vånande. De flesta är med­ve­tna om och be­klagar att det in­ne­bär att upp­hovs­rätts­in­ne­ha­va­rna inte får be­talt. Men en vik­tig or­sak till ned­laddningen är att det inte går att få tag på filmerna el­ler tv-se­rierna på nå­got an­nat sätt. De stora me­die­bo­lagen verkar inte se ser­vi­ce till kunderna som sin upp­gift.

Annons

Att det­ta är en vik­tig bak­grund till den il­le­gala ned­laddningen vi­sas av att se­dan Spo­ti­fy och de­ras ef­ter­föl­ja­re kun­nat er­bjuda mu­sik på le­gala sätt har den il­le­gala ned­laddningen av mu­sik näs­tan upp­hört, el­ler åt­min­sto­ne minskat så att de stora mu­sik­bo­lagen inte ser den som ett pro­blem. Var­för kan inte film­pro­du­centerna släp­pa fram mot­svarande tjänster?

En del av ned­laddningen sker där­för att ma­te­ri­alet inte an­s­es värt det pris som satts av me­die­bo­lagen. Då krävs ny­tän­kan­de från film- och tv-in­du­strin.

För så­väl mu­sik- som film­bran­schen är in­tres­set för de­ras pro­duk­tion av­görande för ef­ter­frå­gan. Där­för ska­par även ”il­le­galt” lyssnande och ti­tta­nde mer­vär­de för upp­hovs­rätts­in­ne­ha­va­rna. Det borde de ta fas­ta på och er­bjuda sina kunder in­tres­santa lag­liga al­ter­na­tiv. Det skul­le både kon­su­menterna och upp­hovs­rätts­in­ne­ha­va­rna tjäna på.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons