Joakim Nygren har lyft problemet såväl inom klubben som till fritidsförvaltningen och DO. Foto: Kristina Höjendal

Tränare rasar mot att flicklag diskrimineras

HÄSSLEHOLM Hässleholms fritidsförvaltning låter konsekvent pojkarna gå före till de mest eftertraktade fotbollsplanerna.
Det menar FC Hessleholms tränare Joakim Nygren, som gått igenom såväl match- som träningsscheman för planerna under våren. Nu har han fått nog.

Nygren har tagit upp situationen på klubbens årsmöte och även ringt Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att höra vad den tycker.
– DO tyckte att det var solklar diskriminering men kunde inte göra något eftersom fritidsverksamhet inte juridiskt omfattas av regelverket, säger han.

Känslan av att missgynnas har funnits länge både hos Joakim Nygren och några av hans tränarkollegor. Redan våren 2016 tog han upp frågan om fördelningen av planer mellan pojkar och flickor med en person på fritidsförvaltningen. Svaret var tydligt:
– Han sa till mig att pojkarna skulle prioriteras före flickorna och hänvisade till ett beslut hos Skåneboll, berättar Joakim Nygren, som blev bestört.
– Jag tyckte att det var väldigt märkligt. I minst tjugo år har vi jobbat för jämställdhet i Sverige, och så sitter fritidsförvaltningen, som är en viktig del av kommunen, och säger att pojkar ska gå före flickor!

Joakim Nygren ringde upp ordföranden på Skåneboll som bestämt förnekade att så var fallet. Ett möte bokades sedan in mellan FC Hessleholms ordförande, tränare, föräldrar samt fritidschefen Stefan Larsson med flera.
– Det var ord mot ord och Stefan Larsson sa att han litade på sina anställda. Vi var två stycken som hörde men det var ändå ord mot ord, säger Joakim Nygren frustrerat.
Sedan dess har problemet enligt honom fortsatt. När han gick igenom den gångna vårens scheman noterade han att det vid samtliga matcher där en konstgräsplan för sjumannafotboll behövt användas (då spelarna hellre vill vara på naturgräs) har varit flickorna i FC Hessleholm som flyttats dit. Bara i ett fall flyttades ett pojklag från HIF eller IFK:
– Men då var det pojklag även på den andra planen. Inga flicklag spelade alls, säger han.
Fördelningen träningsmässigt har sett likadan ut: pojkarna överrepresenterar tiderna på naturgräset medan flickorna tilldelas konstgräsplanen. Av veckans totalt 20 tider på Österås naturgräsplaner F1 och F2 har FC Hessleholms sjumannalag enbart två – resten har tilldelats IFK och HIF.
– Utgår man från antalet medlemmar så borde vi haft åtminstone sex av tiderna, säger Nygren.
På vintern däremot, när det är konstgräsplanerna som är eftertraktade, har tjejerna svårt att få tillträde.
– Vi har inte kunnat boka in extratider överhuvudtaget på konstgräset i mars.

FC Hessleholms ordförande Patrik Lennartsson säger till tidningen att han inte satt sig in i fördelningen av planer.
– Jag har ingen uppfattning än, men det ska förstås vara rättvist, säger han.
Joakim Nygren däremot önskar att förvaltningen skulle börja arbeta mer aktivt med att öka jämställdheten inom fotbollen.
– Vi har tre stora fotbollsföreningar. Den första frågan man borde ställa sig tycker jag är ”Ser vi till så att de har samma möjligheter att träna, utifrån konstgräs, naturgräs och omklädningsrum?” Där anser jag att det fullständigt brustit.

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×