Anita Pihlblad slutar på fritidsgården Bulten för att gå i pension.

En extramamma trappar ner

Lönsboda Anita Pilblad har under många år fungerat som en extra mamma för alla de ungdomar som tillbringat tid på fritidsgården Bulten i Lönsboda.
I dag är hennes sista arbetsdag innan hon går i pension

Anita Pilblad har under många år fungerat som en extra mamma för alla de ungdomar som tillbringat tid på fritidsgården Bulten i Lönsboda.
I dag är hennes sista arbetsdag innan hon går i pension

– Jag är Lönsbonit in i benmärgen, säger Anita Pilblad och hejar glatt på än den ena och än den andra som hon passerar.
Kanske är hon för många känd som Anita Wihlborg, vilket var hennes flicknamn. För de unga idag, men även för dem som är runt 30-35 år, är hon och har varit både en extramamma, en extra famn och ett extra öra.
Hennes plats de senaste 23 åren har varit Bultens fritidsgård i Lönsboda.
Att hon hamnade där berodde till största delen på en ryggskada som hon ådrog sig när hon jobbade som vårdbiträde. Efter det blev hon erbjuden en halvtidstjänst på något som man då kallade fritidsklubb. Verksamheten var avsedd för unga runt 10-12 år efter skoltid.

Det fanns även tre fritidsledare och när någon av dessa var borta hoppade Anita Pilblad in som vikarie. Det slutade med att hon själv till slut fick en tjänst som fritidsledare.
– De barn som var runt 13 år och besökte fritidsgården då är idag runt 35 år, konstaterar Anita Pilblad. Nu kommer deras barn hit och det händer att jag säger fel namn.

Hur ser skillnaden ut mellan ungdomarna nu och för drygt 20 år sedan?
– De flesta ungdomarna var nog lite mer på hugget när det gäller aktiviteter tidigare, svarar Anita Pilblad. Nu sitter de mycket med sina datorer och telefoner.

Hon berättar om teatergrupper, filmvisningar, speciella tjejkvällar, resor, matlagningskvällar och stunder med bakning som genomförts under åren.
– Jag har helt enkelt haft ett otroligt bra jobb, säger hon. Det är skönt att jobba med ungdomar. De är spontana och är hela tiden här och nu.
Många ungdomar har varit stammisar och Anita Pilblad berättar att hon kommit väldigt nära en del av dem.
– Det känns ibland som om det är mina egna barn. Jag tycker att en del av dem var här nyss och sedan ser man dem komma med sina barnvagnar.
I dag fredag är det Anita Pilblads sista arbetsdag på Bulten innan hon väljer att gå i pension.
Under lång tid har hon, som hon säger, fungerat både som fritidsledare, extramamma och till och med extramormor.
– Det känns bra att man fått förtroende från föräldrarna att ta hand om deras barn.
– Det känns konstigt att inte kunna komma hit och sätta nyckeln i låset, säger hon. Det är tur att det är sommar när man slutar. så att man inte tänker på det lika mycket på det.

Men det är inte omöjligt att hon, om behov finns, dyker upp som vikarie.
Hon nickar och tar en tugga av de egenhändigt bakade kärleksmumsen.

Vad ska du annars göra som pensionär?
– Jag ska försöka att träffa mina barnbarn mer, svarar Anita Pilblad. Jag har ett i Stockholm och ett i Malmö. Barnbarnet i Stockholm är ett år och han har jag bara hunnit träffa fem gånger hittills.
Men i Lönsboda tänker hon bo kvar. Det är helt enkelt här hon hör hemma.
– Jag känner många och det är tryggt, konstaterar hon.
Anita Pilblad fortsätter att berätta att hon köpt ett gymkort och ska börja träna.

Ett par killar som fått sommarjobb på fritidsgården dyker upp. De är tidigare stammisar som nu sin tur tar hand om nya ungdomar.
På frågan om hur många ”bultar” de kan tänka sig att ge Anita Pilblad i betyg som fritidsledare blir svaret fem.
De ler brett. Kanske vågar de inte ge något annat svar, men troligen menar de precis vad de säger.
Anita Pilblad bläddrar bland tidningsurklipp och foton. Här finns bilder på den gamla Bultenbyggnaden som nu är riven och här finns bilder från de lokaler som inhyser dagens fritidsgård.

Det känns lite vemodigt, men samtidigt tycker hon att det ska bli skönt att slippa passa tider och kunna styra sin egen dag.
Och lite av en extramamma kan hon ju fortfarande vara.

Anita Pilblad har under många år fungerat som en extra mamma för alla de ungdomar som tillbringat tid på fritidsgården Bulten i Lönsboda.
I dag är hennes sista arbetsdag innan hon går i pension

Dagens fråga

Tänker du på vad du slänger i toaletten?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×