Esther Fröjdegård från Röstånga har blivit lycklig ägare till åsnan Yrsa, som hon tänker överraska föräldrarna med. foto: jörgen johansson
Mysigt med hästar och kanske lite läskigt, tycker Alva Wenzel, som är sju år och kommer från Råå. foto: jörgen johansson
Silvia och Fredy Schwyter driver Björkhult, en verksamhet med rum och frukost, och de passar på att skaffa tillskott till hönsgården på djurmarknaden. Foto: jörgen johansson
Fåglar av alla de slag utgör det största utbudet på djur som är till salu. Den här stilige typen är en kalkon med undertitel blandras. Och rasen blandas för att få fram snygga färger på huvud och ”skägg”. foto: jörgen johansson
Till djurmarknaden tar sig både besökare som har för avsikt att köpa och de som bara vill titta, många barnfamiljer passar på att gå en runda, området är som en smärre djurpark. foto: jörgen johansson

En morgon med både djur och sol

hästveda – Oj, vilken stor häst! Och nu bajsade en!
På en djurmarknad händer både det ena och det andra och i Hästveda är marknaden lika poulär som alltid.

Det gnäggas, kacklas, pips och frustas och runt hela området ligger en frän doft av djur.
Mitt inne bland alla hästar står två åsnor och den ena, Yrsa, har precis bytt ägare. Det är Esther Fröjdegård från Röstånga som glad i hågen ska ta Yrsa med sig hem.
– Jag vet inte vad mina föräldrar säger, det får vi se, säger hon oförskräckt och berättar att hon bor på en gård där det redan finns en massa djur.
– Men vi har ingen åsna så det ska bli kul, det är lite udda.
I öppningen på en djurvagn sitter Pontus Brobeck från Höör. Han är på marknaden med sin pappa och de säljer hönor, ankor och gäss.
– Och gässen har jag precis sålt, berättar han.

Till djurmarknaden i Hästveda söker sig en blandad publik.
Det är människor i alla åldrar och de allra minsta sitter i vagn med napp i munnen, och tittar storögt på allt levande som är till salu.
Per Wilander är funktionär och går omkring på området med ett vakande öga, på en djurmarknad är det viktigt att allting går rätt till.
– Det får bara säljas djur här, inga tillbehör.
Några konstigheter har han inte upptäckt, alla verkar hålla sig till bestämmelserna och djuren har det bra.
– Och vi funktionärer har fått frukost, vi har varit här sedan halv sex i morse, säger Per glatt.

Marknadsgeneralen Agne Nilsson ser nöjd ut där han står i solskenet och tittar på folk och fä, gårdagens marknad blev en bra dag.
– Men vi är inte nöjda med luckorna, det var flera handlare som uteblev. Varför vet jag inte.
Det pågår kommers överallt och hos en av säljarna står Silvia och Fredy Schwyter, nyblivna ägare till ett par hönor, någon tupp blev det inte den här gången.
– Nä, vi har redan en säger Silvia.
Paret, som ursprungligen kommer från Schweiz, driver gården Björkhult, en verksamhet som erbjuder rum med frukost och hästbox för den som vill, några kilometer från Lönsboda.
De nyinköpta hönorna kommer väl till pass, gästerna får nämligen nyvärpta ägg till frukost.

Dagens fråga

Brukar du delta i diskussioner kring nyheter i sociala medier?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×