Annons

Gammalt bio-format tillbaka med Dunkirk

Kultur och Nöje 70 mm-formatet kommer tillbaka till biograferna. I samband med premiären av Christopher Nolans Dunkirk på onsdag har samtliga gamla 70 mm-projektorer som finns kvar rustats till nyskick.
Publicerad 14 juli 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Dunkrik kommer att köras på 70 mm-projektorer på biografer i Göteborg, Stockholm och Malmö.Pressbild
Dunkrik kommer att köras på 70 mm-projektorer på biografer i Göteborg, Stockholm och Malmö.Pressbild

Formatet hade sin storhetstid på 1950- och 60-talet och den sista filmen visades 1992.

– Den sista 70 mm-filmen som visades i Sverige var Drömmarnas horisont med Tom Cruise som visades på Saga år 1992. Efter detta dröjde det ända till julen 2015, då Tarantinos Hateful 8 kördes i 70 mm Ultra Panavision på Rigoletto. Nu är vi mycket stolta över att med Christopher Nolans Dunkirk kunna återföra den analoga filmen till biograferna och få ge biopubliken en filmupplevelse i särklass, säger Sture Johansson, programdirektör på SF Bio i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi har två projektorer i Stockholm som stod på Rigoletto, två stycken i Göteborg varav den ena fanns på Saga i Stockholm och den andra skänktes av en privat samlare. Royal i Malmö har kvar sina från 60-talet, berättar Mats Kullander, pensionerad etableringschef på SF Bio.

Inför visningen av Dunkirk har projektorer och ljudanläggningar på Rigoletto och Royal total­renoverats och ljudet trimmats.

Efter Dunkirk kommer man att fortsätta med ett antal 70 mm-premiärer av både nya filmer och klassiker.

Närmast efter Dunkirk kommer Stanley Kubricks klassiker År 2001 – ett rymdäventyr i september, och därefter Kenneth Branaghs Mordet på Orientexpressen med bland andra Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe och Dame Judi Dench i rollerna. (SkD)

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons