Dunkrik kommer att köras på 70 mm-projektorer på biografer i Göteborg, Stockholm och Malmö.Pressbild

Gammalt bio-format tillbaka med Dunkirk

70 mm-formatet kommer tillbaka till biograferna. I samband med premiären av Christopher Nolans Dunkirk på onsdag har samtliga gamla 70 mm-projektorer som finns kvar rustats till nyskick.

Formatet hade sin storhetstid på 1950- och 60-talet och den sista filmen visades 1992.
– Den sista 70 mm-filmen som visades i Sverige var Drömmarnas horisont med Tom Cruise som visades på Saga år 1992. Efter detta dröjde det ända till julen 2015, då Tarantinos Hateful 8 kördes i 70 mm Ultra Panavision på Rigoletto. Nu är vi mycket stolta över att med Christopher Nolans Dunkirk kunna återföra den analoga filmen till biograferna och få ge biopubliken en filmupplevelse i särklass, säger Sture Johansson, programdirektör på SF Bio i ett pressmeddelande.

– Vi har två projektorer i Stockholm som stod på Rigoletto, två stycken i Göteborg varav den ena fanns på Saga i Stockholm och den andra skänktes av en privat samlare. Royal i Malmö har kvar sina från 60-talet, berättar Mats Kullander, pensionerad etableringschef på SF Bio.
Inför visningen av Dunkirk har projektorer och ljudanläggningar på Rigoletto och Royal total­renoverats och ljudet trimmats.

Efter Dunkirk kommer man att fortsätta med ett antal 70 mm-premiärer av både nya filmer och klassiker.
Närmast efter Dunkirk kommer Stanley Kubricks klassiker År 2001 – ett rymdäventyr i september, och därefter Kenneth Branaghs Mordet på Orientexpressen med bland andra Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe och Dame Judi Dench i rollerna. (SkD)

×