– Det är kul när man klarat av ett hinder, sa Melika, 10 år.
Deltagarna uppmanades att improvisera hur och vart de ville ta sig fram i nedförsbacken.
Foto: Bella Bryngelson
Det gällde att ta ordentligt med sats för att lyckas klättra upp för muren. Foto: Bella Bryngelson
Uppvärmning med joggningstur. Foto: Bella Bryngelson
Foto: Bella Bryngelson

Parkour i lövskogen

ballingslöv Det handlar om att ta sig från punkt a till punkt b, på ett så snabbt och smidigt sätt som möjligt. Befintliga hinder i omgivningen är spelplanen. Det var de grundläggande förutsättningarna som deltagarna hade när de skulle prova på sporten parkour.

Att inte använda armbågar eller knän som stöd är också en viktig del i parkour, för att inte orsaka skador på kroppen, vilket ledarna för parkouren betonade.
Det blev ett litet avbrott i sommarlovets sköna sovmorgnar för de nio barn som slöt upp på gården utanför Ballingslöv på fredagsförmiddagen. Däremot verkade ingen lida brist på energi när uppvärmningen startade med en kortare joggningstur över det gröna fältet. När hela gruppen hade samlats var det totalt sex tjejer och fyra killar, mellan sju och 14 år, som kommit för att ägna sig åt den såväl fysiska som mentala träningen.
Parkour är en av flera sommaraktiviteter som föreningen IOGT-NTOs Juniorförbund arrangerar för barn i kommunen under sommaren. Vid första övningen instruerades deltagarna att göra en så kallad ”monkey” och sedan en ”dash”, olika sätt att ta sig upp respektive ner från ett hinder.

Den knappt meter höga terasskanten verkade inte skrämma deltagarna, utan var och en hoppade ut för stupet i en ”dash”. Gården har lånats ut av ägarna i syfte för parkouren, som ska hållas vid tre tillfällen under sommaren.
Vid ett tidigare tillfälle hade tränarna tittat på området för att kunna avgöra vart träningen och övningarna kunde hållas. Det vanliga är att parkour utövas inomhus till en början, för att lära sig grunderna först, innan man avancerat till utomhusmiljö, berättar tränarna Ola och David.

På fredagen fick deltagarna däremot starta på avancerad nivå med stenar, murar och träd som underlag.
Efter uppvärmning, diverse övningar samt en ”murbestigning”, som gick galant utan vare sig skrapsår eller olyckor, begav sig parkour-utövarna in i skogen för att fortsätta passet genom snåriga stigar och över mossiga stenar.

Faktaruta
Parkour är olika kroppsövningar som oftast utövas i stadsmiljö. Genom att använda sig av befintliga hinder som finns i miljön går det ut på att så effektivt som möjligt förflytta sig, med endas den egna kroppen som hjälp. Murar och husfasader forceras genom att springa, hoppa, balansera och klättra. Utövaren i parkour kallas för traceur, ifrån franskans ord för spårare.
Parkour ses även som en mental övning genom att utövaren tar kontroll över en pressad situation, men samtidigt behöver vara medveten om sina begränsningar. Olika tekniker har utvecklats i sätt att hoppa, landa och rulla, och stor vikt läggs vid den enskilde utövarens frihet och kreativitet för att lyckas ta sig förbi ett hinder.
Källa: ne.se

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×