Foto: Privat

”Jag vill bara vara kvar här”

Hässleholm Allt verkade ha löst sig. Khodi Ebrahimi hade fått permanent uppehållstillstånd, hittat ett kärleksfullt familjehem och började att planera sin framtid. Kanske skulle han bli murare.
Nu tänker han inte på framtiden längre, inte efter att Hässleholms kommun beslutade att rycka bort honom från sitt nya hem.
– Jag vill bara vara kvar här, säger han till Norra Skåne.

Det var Ystads Allehanda som var först med att uppmärksamma 16-åriga Khodi Ebrahimis situation.
Det var en tuff tid på HVB-hemmet i Hässleholm där han blev placerad. Han mådde inte bra och efter att ha hamnat i en umgängeskrets som använde droger blev det till slut för mycket. Kommunen tyckte att det var nog.
De placerade honom akut i ett familjehem, hos Ingela Nilsson och hennes familj i Tomelilla.
– Det kom en blodig kille till oss, säger hon.

Men det var då det vände. Ångesten minskade successivt, Khodi Ebrahimi engagerade sig i en fotbollsklubb och började att trivas i skolan. Hans familjehem började mer och mer växa till att bara bli hans familj. Men lyckan blev kortvarig.
Khodi Ebrahimis socialsekreterare frågade honom om framtiden. Han berättade då om sin önskan att få stanna i Tomelilla och att ett återvändande till Hässleholm skulle innebära risk för att åter hamna i dåliga kretsar.
Två dagar senare beslutade Hässleholms kommun att säga upp familjehemmet i Tomelilla och bestämde istället att flytta tillbaka honom till Hässleholm.

Anna Amilon är enhetschef på familjehemsenheten inom socialförvaltningen i Hässleholms kommun.
Hon menar, ur ett generellt perspektiv, att kommunen alltid har goda skäl när de omplacerar, men hon vill inte kommentera just Khodi Ebrahimis situation och hänvisar till sekretess.
– Jag kan inte diskutera individfrågor på något sätt. men vi tar ju vårt uppdrag på allvar, säger hon.
Hässleholms kommun har upprättat en lex sarah-anmälan där man skriver att kommunen inte har utrett familjehemmet i Tomelilla tillräckligt och att det därför inte är säkert att familjen Nilsson ”uppfyller kraven för god vård”.

Bengt Lindgren har varit god man åt Khodi Ebrahimi.
Han berättar att han står bakom kommunens beslut och menar att det är familjehemmet som har påverkat 16-åringen till att vilja stanna.
Enligt den gode mannen borde familjen Nilsson ha agerat mer professionellt och förberett för en flytt.
– Jag vill Khodis bästa och det är inte familjehemmet i Tomelilla. De borde göra som andra familjehem och förklara fakta och att han måste flytta, men här motarbetar man bara, säger han.

Men Khodi har ju sagt att han vill vara kvar i familjehemmet?
– Jag är övertygad om att det inte är Khodis egen vilja, säger han.

Han säger ju att han trivs i Tomelilla. Tror du inte på vad han säger?
‑ Jag tror inget som kommer från familjehemmet.

I över tio månader har Khodi Ebrahimi bott hos familjen Nilsson i Tomelilla. De senaste två månaderna har han bott gratis eftersom Hässleholms kommun sa upp familjehemmet i maj.
– För oss handlar det inte om pengar. Vi bryr oss om Khodi. Han är en människa och inte sak, säger Ingela Nilsson.

Som familjehem visste ni ju premisserna sedan innan. Är detta inte vad ni gav er in på?
– Jo, men varför flytta på ett vinnande koncept. Det har ju hänt väldigt mycket med Khodi under den här perioden som han har bott här. Varför kan han inte bo hos oss istället för i ett familjehem i Hässleholm? Hur många gånger ska han behöva fly fram och tillbaka? säger Ingela Nilsson.

Khodi Ebrahimi anser att de som egentligen ska hjälpa honom att lösa hans problem, istället skapar hans problem.
– Jag vill bara vara kvar här. Det är allt jag vill. Allt fungerar så bra här. Fotbollen, familjen, skolan och jag har kompisar här, säger han.

Tidigare i veckan sa Bengt Lindgren upp sitt uppdrag som Khodi Ebrahimis goda man.
Uppdraget av har tagits över av en annan person.

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×