Var sparsamma med vattnet! uppmanar personalen på SBVT, Skåne Blekinge Vattentjänst. ARKIVBILD

Grundvattnet är fortsatt lågt

OSBY/Östra Göinge Grundvattennivåerna i både Osby och Östra Göinge kommuner är fortsatt låga.
Det är ännu inte någon akut situation, men Bjarne Segersten på SBVT (Skåne och Blekinge Vattentjänst) uppmanar till sparsamhet med vattnet.

Medan delar av Blekinge har infört bevattningsförbud och uppmanar kommuninvånarna i flera kommuner att vara extremt sparsamma med vattnet har personalen på SBVT ögonen på förbrukningen i övriga kommuner som tillhör deras arbetsområde.

När det gäller Osby och Östra Göinge kommuner säger Segersten att grundvattnet är ovanligt lågt, men att de inte har gått ut med bevattningsförbud eller andra åtgärder ännu. Däremot uppmanar han kommuninvånarna att vara sparsamma med vattnet.
– Samtidigt som nivån i våra vattenmagasin är ovanligt låg så har vattenförbrukningen under de senaste somrarna ökat, säger Segersten.
Det säger han bland annat beror på de många pooler som dyker upp i våra trädgårdar och som fylls med ett par tre kubikmeter vatten.
Och eftersom de inte har effektiva reningsfunktioner så byts också vattnet ut ibland, vilket märks på vattenåtgången i hushållen.

Det är den senaste tidens torka som har gett ett utslag i kommunernas vattenmagasin. Och även de senaste årens snöfattiga vintrar.
– Folk tror att bara det börjar regna som fylls grundvattnet på, men så enkelt är det inte, fortsätter Segersten.
– Ofta flyter dessa regnmängder bort till närliggande vattendrag och kommer aldrig ner i jorden för att sedan nå grundvattnet.
– Där spelar också de snöfattiga vintrar in eftersom det inte blir någon rejäl tjäle som smälter och bidrar till ökat grundvatten.

Dagens fråga

Var det rätt lag som vann Champions League-finalen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×