Annons

Jäm­lik vård måste vara en själv­klar­het

Opinion Det skiljer en del mel­lan oli­ka lands­ting och oli­ka sjuk­hus i be­hand­lings­former.
Opinion • Publicerad 17 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Att vård ska ges lika till alla, oav­sett den vårdbehövandes ekonomi el­ler po­si­tion i sam­häl­let, är en ut­gångs­punkt för den svens­ka vård­po­li­tiken.

Fun­gerar det inte så? I en de­batt­ar­ti­kel i Dagens Nyheter hävdar två can­cer­lä­ka­re och två pa­tient­fö­re­trä­da­re från Stock­holm att det inte gör det. Hög­in­komst­ta­ga­re får bätt­re can­cer­vård än låg­in­komst­ta­ga­re och får där­med läng­re liv, är de­ras slut­sats.

Annons

Vad som är or­saken till att det fun­gerar så vet de dock inte. Det skiljer en del mel­lan oli­ka lands­ting och oli­ka sjuk­hus i be­hand­lings­former. Att Stock­holm län har den över­läg­set högsta me­del­in­komsten och sam­ti­digt den bästa till­gången till lä­ka­re kan vara en vik­tig or­sak, liksom att låg­in­komst­ta­ga­re har sämre möjligheter att ställa krav på vården. Oav­sett or­sak är na­tur­ligt­vis en ojäm­lik vård oac­cep­ta­bel.

Att till­gången till lä­ka­re är svårare i gles­bygden, vil­ket även slår ige­nom på sjuk­husen på mi­ndre orter, är svårt att kom­ma till rät­ta med. Det går ju inte i ett de­mo­kra­tiskt land att tvångs­kom­men­dera lä­ka­re till vissa ar­bets­platser.

Där­emot måste de eko­no­miska skill­naderna mel­lan oli­ka lands­ting ut­jämnas bätt­re. Dess­utom måste alla vård­gi­va­re bli med­ve­tna om de skill­nader som finns och som har upp­märk­sammats av stat­liga ut­red­ningar.

Att vården inte ges på lika vill­kor till alla kan inte få fort­sätta att fö­re­komma, oav­sett vil­ka or­sakerna är.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons