Annons

Polisens uppmaning: Ta tillbaka parken

Hässleholm • Publicerad 17 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021
Pär Cederholm tycker inte att man ska gå i Hembygdsparken ensam på kvällen. Foto: Erik Nilsson/Arkiv
Pär Cederholm tycker inte att man ska gå i Hembygdsparken ensam på kvällen. Foto: Erik Nilsson/Arkiv

– Hembygdsparken är en plats med högre brottslighet än andra ställen. Det är ju en samlingsplats där ungdomar samlas på kvällar och då händer det ju också mer där. Men vi bedömer inte att det är en farlig plats, säger Pär Cederholm.

Han berättar däremot att parken är en plats som upplevs som otrygg och att polisen därför försöker ha en hög närvaro där.

Annons

– Vi måste ta otryggheten på allvar. När patrullerna rullar ut, oavsett uppdrag, så har vi vissa platser där vi vill vara synliga på. Då åker vi förbi där och kikar. Hembygdsparken är en sådan plats, säger han.

Efter ett brott som söndagens skjutning upplevs platser alltid som otryggare. Därför ska polisen nu spendera mer tid i Hembygdsparken, men det är inte helt lätt att skapa ökad trygghet.

När en plats upplevs som otrygg förstärker polisen sin närvaro där, vilket kan bidra till ökad otrygghet eftersom synen av en polisbil kan indikera på att något är fel.

Efter ett tag kan polisnärvaron skrämma bort brottslighet. Då åker polisen inte i samma utsträckning ut till platsen. Otryggheten kan då förstärkas ytterligare eftersom polisen nu är borta.

– Det är ju moment 22. Vi kan inte alltid ha någon i parken. Jag hade önskat det, men det kan vi inte, säger Pär Cederholm.

Lokalpolischefen vill inte att någon ska vara rädd men han uppmanar samtidigt hässleholmare att vara vaksamma.

– Man ska vara ute och röra sig och kunna känna sig trygg, men undvik att göra det själv på kvällar och nätter, säger han och fortsätter mer specifikt:

– Hembygdsparken är ju en plats där man går igenom, men samtidigt finns där inte jättemycket folk på kvällar. Då tycker jag att man kan undvika att gå in där helt själv, speciellt när man är på väg hem från en fest. Välj då en annan väg. När jag själv är ute och går håller jag mig till upplysta gator där det rör sig andra människor, eftersom jag sällan har sällskap med mig, säger han.

Polisen samarbetar med kommunen för att göra Hembygdsparken en tryggare plats.

Exempelvis handlar det om att se över belysningen eftersom en ljus plats ofta upplevs som tryggare, men Pär Cederholm har även ett annat förslag på hur tryggheten i parken ska öka.

– Det här med otrygga platser, det är något som samhällsmedborgare måste ta tillbaka. Om man är intresserad av att Hembygdsparken ska vara en plats för alla. Då är det viktigt att inte lämna den åt sitt öde. Försök vara där så mycket som möjligt. Att polisen kommer dit hjälper inte så mycket, tryggheten skapas av de som är i parken. Är det fler som rör sig där så minskar brotten, så enkelt är det, säger han.

Erik Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons