Sverige bäst på att motverka ekonomiska skillnader

Sverige är världsbäst på att motverka ojämlikheten mellan fattiga och rika. Men ändå har klyftan ökat.

Sverige är bäst i världen på att motverka ekonomisk ojämlikhet. Detta visar en ny rapport från biståndsorganisationen Oxfam och Development Finance International. Kartläggningen jämför vad 152 länders regeringar gör för att minska klyftan mellan fattiga och rika. 18 punkter, så som utbildning, skatter och arbetsrätt, inverkar på resultatet.

– Sverige ligger bra till på de här områdena som vi har tittat på. Vi har höga sociala utgifter, och lägger mycket pengar på just utbildning, sjukvård och det sociala skyddsnätet, sådant som också jämnar ut skillnader i samhället, säger Robert Höglund, som är talesperson för Oxfam, till Sveriges Radio.

Utnämningen till trots, så har den faktiska ekonomiska ojämlikheten i Sverige ökat de senaste decennierna.

Längst från Sverige på listan hittar vi Nigeria, som haft en positiv ekonomisk utveckling men där ojämlikheten mellan fattiga och rika är stor.

 

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×