Annons

Entreprenörskap kvävs av regler och byråkrati

Hässleholm Som ordningsvakt i Sommarsverige har jag kommit att förundras över krögarnas slit.
Hässleholm • Publicerad 18 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Som ordningsvakt i Sommarsverige har jag kommit att förundras över krögarnas slit. Dessa entreprenörer som lägger ner mängder med arbete på att skapa tillställningar runt om i Sverige, med god stämning och många arbetstillfällen som följd. Helt klart något som bör uppmuntras.

Tyvärr jobbar dessa eldsjälar ofta i hård motvind. Det är exempelvis inte moraliskt försvarbart att snylta på musikarrangemang genom att slå upp solstolar precis utanför entrén till en musikkväll och lyssna på en hel show utan att betala inträde.

Annons

Det är kanske inte olagligt, men det är dålig stil. Logiken är egentligen enkel, skulle alla vara snyltare hade det inte blivit någon konsert över huvud taget. Underhållning kostar, deal with it.

Det jag förundras mest över är ändå det träsk av lagar, regler och tillstånd som en krögare måste ta sig igenom innan en tillställning går att genomföra.

Sådant man som gäst sällan reflekterar över. Vid flertalet tillfällen i sommar har tjänstemän från bland annat kommuner, Skatteverket, eller Räddningstjänsten dykt upp för oanmälda kontroller på platser där jag arbetat.

Det är förstås rimligt att kontroller görs, men de bör genomföras med syftet att hjälpa krögaren till en lyckad tillställning. Inte med syftet att stjälpa och försvåra.

”Det finns inga nödutgångar” påpekar personal från Räddningstjänsten kring ett tält som i princip bara har öppningar.

Två av fyra sidor har väggar varav den ena väggen är just en stor nödutgång. Konstig anmärkning.

Kommunala tillståndsenheter dyker ibland upp med syftet att leta efter fylleri.

De kan stå länge och väl för att leta efter någon gäst i publikhavet de anser vara för berusad.

Självfallet går det att hitta en berusad person bland hundratals med gäster, men huruvida personen är för berusad för att få vara kvar eller inte är en subjektiv bedömning.

Det är en del av problemet. Alkohollagstiftningen är en av våra strängaste lagar men den är ändå helt öppen för tolkningar. Reglerna för alkoholtillstånd ser därför sällan likadant ut från en kommun till en annan.

Annons

Ståendes i entrén till en föreställning dyker tre kvinnor upp och trycker sina tjänstekort mot mig och ropar ”Skatteverket”, för att sedan gå in som ett gäng hemliga agenter. De kollar bland annat kassapparater och personallistor och beslutar sig för att hela tillställningen måste stängas. Kassaapparaterna var inte registrerade påstods det, ett påstående som visade sig vara felaktigt och tillställningen kunde därför fortsätta. Tyvärr verkade tjänstemännens inställning från början vara att stället skulle stängas. Så fel det kan bli när myndigheter och offentliga tjänstemän motarbetar folk och företagare.

Krögare vittnar om att reglerna bara blir fler och fler och att det blir allt svårare och dyrare att bedriva sina verksamheter.

Här måste vi från politikens håll verkligen tänka till. Det går att kväva entreprenörskap med byråkrati, men visst skulle det bli bra tråkigt då, inte sant?

Daniel Jönsson (M)
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons