Annons

Extrainsatt öppet hus på Glimåkra Hembygdsgård

Osby • Publicerad 18 juli 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Servering i form av kaffe och kaka erbjuds besökarna på söndag.	   foto: arkiv/Anna Persdotter
Servering i form av kaffe och kaka erbjuds besökarna på söndag. foto: arkiv/Anna Persdotter

På söndag är det dags för Glimåkras Hembygdsförening att visa upp sin hembygdsgård mellan klockan 14.30-17.00.

Vanligtvis sker visningarna den första tisdagen i månaden mellan maj och september, men i sommar blir det ett undantag.

Annons

– För att de som arbetar också ska få en möjlighet att se gården, berättar Sven Nilsson från hembygdsföreningen och tipsar vidare att de som vill svalka sig kan passa på och ta ett dopp på det intilliggande Trollabadet:

– Barnen kan ju bada och föräldrarna titta på hembygdsgården, till exempel!

I vanlig ordning kommer hembygdsgårdens rika samling av föremål och hantverkshistoria att finnas till allmän beskådan. Glas och verktyg från Glimma glasbruk, skomakarverkstaden och alla gamla vagnar är bara ett axplock.

– Vi visar upp hur ett småbrukarhem såg ut på den tiden och dessutom lite redskap. Det finns jättemycket att titta på, det är inga problem att fördriva tiden några timmar, utlovar Sven Nilsson.

Om ytterligare några veckor, den 5 augusti, har Glimåkra hembygdsförening dessutom en nyhet i evenemangsväg. Då arrangeras nämligen en slåtterdag klockan 09.00 vid hembygdsgården.

Slåtterdagar har de arrangerat tidigare, men inte vid hembygdsgården. Sven Nilsson berättar att intresset för att slå hö med lie ökar och att de därför kommer att tillhandahålla expertis inom området.

– Vi har liar att låna ut och vi visar både hur man använder och hur man slipar dem. Det är inte så många som fortfarande kan använda en lie, därför visar vi, säger han och tillägger att det även kommer att hässjas hö.

Vad hoppas ni på inför söndagen?

– Att många ska hitta dig och att alla som jobbar annars tar chansen att gå nu. Och givetvis på bra väder, men man kan sitta inne också om det inte skulle bli så, avslutar Sven Nilsson.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons